Pakistan interzice 1.700 de cuvinte considerate obscene

Apropo.ro / 21.11.2011, 11:05
Pakistan interzice 1.700 de cuvinte considerate obscene
Autoritatea in Telecomunicatii din Pakistan a publicat o lista de 1.700 de cuvinte pe care le considera ofensive si obscene si a cerut furnizorilor de servicii de telefonie mobila sa le filtreze din mesajele text.

Data viitoare cand va veti afla in Pakistan si veti dori sa ii scrieti cuiva sa va „depoziteze” niste bani in cont sau sa chemati un „taxi” sau pur si simplu sa scrieti „Iisus Hristos”, mai bine verificati inainte.

Restrictiile asupra dreptului la exprimare si impunerea cenzurii au fost mereu o parte a istoriei Asiei de Sud.

De data asta se pare ca Autoritatea in Telecomunicatii din Pakistan (PTA) a facut un pas bizar obligand furnizorii de servicii in telecomunicatii sa interzica o lista de 1.700 de cuvinte, considerate obscene, chiar daca ei sustin ca aceasta masura este luata pentru „gloria” Islamului.

Lista a intrat in vigoare de astazi, 21 noiembrie 2011, mascata sub o ordonanta din 2009 numita „Protectie impotriva spam-ului, regulamentelor nesolicitate, comunicarii frauduloase si obscene”.

Printre cele 1.700 de cuvinte obscene se regasesc termeni precum mango, lavanda, san, piciorul atletului, prematur, limba, terasa, betiv, crima sau ostatic. Pana si expresii gen mai adanc sau mai tare au fost trecute pe lista cuvintelor interzise.

De asemenea PTA a trecut si o serie de expresii sau cu conotatii sexuale pe lista celor obscene unde intalnim lesbi, gay, virgin, homosexual, la naiba, hobo, flatulenta, basina sau idiot.

Desi foarte multi oameni critica aceasta decizie, exista si pareri pro ale unor parinti pakistanezi care sustin impunerea cenzurii spunand ca, prin aceasta cale, copii lor vor fi invatati sa foloseasca un limbaj decent si politicos.