Pakistanul construieste al treilea reactor nuclear

Apropo.ro / 22.06.2007, 10:19
Pakistanul construieste al treilea reactor nuclear
Pakistanul pare sa construiasca un al treilea reactor pentru producerea plutoniului la centrul nuclear de la Khushab, pentru a fabrica bombe atomice mai puternice, a anuntat un grup de cercetare, citat de Reuters. Constructia a fost observata din satelit, potrivit Institutului

Pakistanul pare sa construiasca un al treilea reactor pentru producerea plutoniului la centrul nuclear de la Khushab, pentru a fabrica bombe atomice mai puternice, a anuntat un grup de cercetare, citat de Reuters.

Constructia a fost observata din satelit, potrivit Institutului pentru Stiinta si Securitate Internationala (ISIS). Informatia intervine pe fondul relatiilor deja tensionate cu un aliat-cheie al Statelor Unite în razboiul antiterorist.

„Este posibil ca Pakistanul sa fi decis ca trebuie sa îsi amelioreze calitatea arsenalului sau nuclear si sa construiasca o noua generatie de arme mai usoare si mai puternice”, au declarat directorul ISIS, David Albright si cercetatorul Paul Brannen, în aceasta analiza.

Ei sustin ca activitatea de la Khushab si de la alt centru din Chasma, situat la 80 de kilometri vest de Khushab, „ar trebui perceputa ca semn al unei curse de înarmare nucleara accelerata” între Pakistan si adversarul sau, India.

„Atât Pakistanul, cât si India par sa îsi extinda foarte mult productia de materiale nucleare explozibile si arme nucleare, inclusiv arme mai puternice”, au adaugat ei.

Mediafax