Până la căte grade poți realiza sculpturi în gheață?

De: Marian Andrei / 06.12.2012, 14:30
Până la căte grade poți realiza sculpturi în gheață?
Sculptorii în gheață care pregăteau lucrările expoziției Crăciun la Polul Nord, care are loc anual în Alaska, au avut serioase probleme din cauză că în ultima perioadă a fost... prea frig.

Crăciun la Polul Nord este un eveniment anual, în cadrul căruia aproximativ 20 de artiști transformă imense blocuri de gheață în opere de artă. Deși logica spune că temperaturile scăzute sunt necesare pentru ca sculpturile să reziste cât mai mult, anul acesta participanții au avut probleme din cauza valului de frig care s-a abătut asupra Alaskăi timp de o săptămână, exact în perioada în care artiștii își pregăteau lucrările.

Sculptura „Cântec de iarnă” a artistului Kevin Laughlin

Temperaturile de -30 până la -40 de grade Celsius i-au alungat din start pe participanți, anul acesta doar 10 dintre ei având curajul de a înfrunta gerul năprasnic. Chiar și așa, aceștia au avut parte de numeroase incidente tehnice, frigul extrem conducând la ruperea repetată lanțurilor de la drujbe și deteriorarea cablurilor de alimentare cu energie electrică. O altă problemă majoră a fost calitatea materiei prime, la aceste temperaturi gheața devenind extrem de casantă.

În ciuda dificultăților, organizatorii au anunțat că expoziția de sculpturi în gheață va fi deschisă la timp, sâmbătă, și că speră ca numărul vizitatorilor să fie mai ridicat ca de obicei.