Pana la noua recolta, mai importam grau de 140 mil. euro

Apropo.ro / 19.02.2008, 09:33
Pana la noua recolta, mai importam grau de 140 mil. euro
Stocurile de grau pentru anul 2007-2008 nu vor asigura necesarul de consum pana la noua recolta din iunie.

Stocurile de grau pentru anul 2007-2008 nu vor asigura necesarul de consum pana la noua recolta din iunie, asa ca Romania va fi nevoita sa mai importe cel putin 500.000 de tone, dupa estimarile producatorilor.

Importurile ar urma sa fie facute la preturi de pana la 280 de euro pe tona, cu 15% mai mari fata de cele practicate la nivel local.

Pretul graului autohton a ajuns in prezent la 250 de euro pe tona, fata de 93 de euro/tona in 2006, dar in strainatate trendul este asccendent. Numai in ultima luna pretul graului a crescut pe pietele internationale cu 30 de euro.

"Si in Romania evolutia pretului depinde de ce se va intampla pana la noua recolta si bineinteles de evolutia pietei internationale", a declarat Aurel Popescu, presedintele Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase, Rompan. Producatorii spun insa ca situatia a scapat de sub control din momentul in care Romania a continua sa exporte cu toate ca la nivel local necesarul nu era asigurat.

"Asistam la un lucru care nu s-a mai intamplat pana acum. Nu se iau masuri pentru a fi stopata cresterea pretului la paine, cei din industria de morarit nu-si creeaza stocuri si vom fi nevoiti peste o luna, pentru ca nu vom mai avea grau, sa importam la preturi cu 50 de euro mai mari", este de parere Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, al treilea mare jucator in topul companiilor agricole din Romania.