Pantof din Epoca fierului descoperit în Marea Britanie

Apropo.ro / 11.05.2005, 15:47
Pantof din Epoca fierului descoperit în Marea Britanie
Un pantof despre care se crede ca ar avea o vechime de doua mii de ani a fost gasit în Marea Britanie, transmite BBC News Online. Pantoful din Epoca fierului a fost gasit într-o scorbura de copac ce proteja un izvor, în apropierea unei cariere de la Whiteball Quarry, regiunea Somerset.


Un pantof despre care se crede ca ar avea o vechime de doua mii de ani a fost gasit în Marea Britanie, transmite BBC News Online.

Pantoful din Epoca fierului a fost gasit într-o scorbura de copac ce proteja un izvor, în apropierea unei cariere de la Whiteball Quarry, regiunea Somerset. Arheologii spun ca este atît de bine pastrat încît cusaturile și gaurile pentru șireturi sînt înca vizibile pe pielea din care este confecționat.

Descoperirea a fost dusa la un centru specializat în conservare și va fi expusa la Royal Albert Memorial Museum, în Exeter.

Pantoful a fost descoperit de o echipa de arheologi din Exeter, condusa de Stephen Reed, care facea sapaturi la un sit din Epoca bronzului. Echipa a descoperit un atelier din perioada 1460-1290 î.Hr. În apropiere exista un izvor, amenajat primitiv și acoperit cu un trunchi de copac scobit, în care s-a gasit pantoful.

„Din cîte știm noi, acesta este cel mai vechi pantof descoperit vreodata în Marea Britanie”, a spus Reed. „Are cam 30 de centimetri (…) și a aparținut probabil unui barbat. De ce anume se afla în scorbura de deasupra izvorului este un mister”.

Cercetatorii spera ca analizele vor arata cum a fost fabricat pantoful și din ce fel de piele.

Mediafax