Pantofi care ajuta persoanele nevazatoare sa-și gaseasca drumul

Apropo.ro / 09.08.2006, 13:43
Pantofi care ajuta persoanele nevazatoare sa-și gaseasca drumul
O pereche de pantofi cu vibrații ar putea în curând înlocui bastonul sau câinele cu ajutorul caruia se ghideaza persoanele nevazatoare, informeaza dailymail.co.uk. În vârful acestor pantofi speciali este încorporat un echipament miniatural cu ultrasunete care acționeaza ca

O pereche de pantofi cu vibrații ar putea în curând înlocui bastonul sau câinele cu ajutorul caruia se ghideaza persoanele nevazatoare, informeaza dailymail.co.uk.

În vârful acestor pantofi speciali este încorporat un echipament miniatural cu ultrasunete care acționeaza ca un rezonator. Echipamentul emite o raza laser care reflecta orice obstacol din fața persoanei, chiar și cele mai mici neregularitați ale trotuarului.

Senzorii sunt conectați la un dispozitiv cu vibrații încorporat pe parțile laterale ale pantofului. Cu cât un obstacol este mai aproape cu atât pantofii vibreaza mai tare.

Pantofii pentru persoane nevazatoare, care vor fi lansați pe piața anul viitor, au fost creați de cercetatorii de la Universitatea Politehnica din Hong Kong, care au mai pus la punct și ochelarii cu ultrasunete. Acești ochelari speciali avertizeaza posesorul de existența unor eventuale obstacole.

Cercetatorii studiaza acum și posibilitatea încorporarii în acești pantofi a unor sisteme GPS care sa trimita semnale prin intermediul unor caști avertizând purtatorul unde se afla și în ce direcție trebuie sa mearga.

Mediafax