Păpădia, un remediu oficial pentru boli

De: Carmen Ulian / 02.06.2014, 17:15
Păpădia, un remediu oficial pentru boli
Păpădia este o plantă puternică ce poate vindeca o mulțime de boli. Ea a fost denumită de specialiști remediu oficial pentru boli.

Păpădia o întâlnim peste tot la noi în țară primăvara până toamna târziu, dar bună spre consum este până la mijlocul lunii mai căci apoi devine amară și neindicată pentru alimentație. De la păpădie se consumă petalele, tulpina și rădăcina. Toate au proprietăți curative.

Printre vitaminele și mineralele din compoziția păpădiei se numără vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B12, C, E, D, G, P, potasiu, sodiu, calciu, fosfor, fier, magneziu, cupru, cobalt, zinc, inulina, colina, pectina, acid galic, acid linoleic si linolenic. Frunzele conțin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii.

Rădăcinile de păpădie sunt foarte bogate în flavonoizi și, datorită unui principiu amar, acestea sunt recomandate pentru efectul tonic și diuretic. Din flori și capitule se mai prepară un vin medicinal. Prin prăjirea rădăcinilor se poate obține ceai sau cafea.

Păpădia are, în principal, acțiune diuretică, motiv pentru care este recomandată în boli renale, obezitate, celulită, retenția apei în corp, ajută la eliminarea acidului uric, topirea calculilor renali, scade nivelul tensiunii arteriale, este bună în dischinezii biliare, este un bun tonic, stimulează secreșia salivară, gastrică și intestinală.

Ceaiul de păpădie este bun pentru acnee, alergii, eczeme, psoriazis, constipație, reumatism, gută, diverse intoxicații, diabet zaharat, hepatită, ajută la creșterea diurezei, bună în diverse afecțiuni hepatice.

papadie

Frunzele de păpădie sunt bune crude în diverse salate, la fel și tijele verzi. Florile culese dimineața înainte ca floarea să se deschidă sunt mai puțin amare.

Florile de păpădie adunate pot fi folosite crude cât și uscate, sub formă de ceai, în miere, etc. Florile de păpădie au polen, care reglează funcțiile hepatice.

Păpădia scade nivelul colesterolului rău. Cei care sunt alergici, cei care au ulcer sau gastrită trebuie să consume cu atenție păpădia.

Păpădia se poate consuma crudă și uscată, se pot face ceaiuri, infuzii, vin și pot intra în componența a diverse preparate. Păpădia poate fi consumată și sub formă de pulbere.

Având numeroase beneficii pentru organismul uman, înainte de a începe o cură cu păpădie ar fi indicat să consultați și medicul de familie pentru nu a evita efectele adverse.