Paracetamolul provoacă leziuni hepatice grave

Apropo.ro / 17.01.2014, 14:30
Paracetamolul provoacă leziuni hepatice grave
Luat în doze mari, la fel ca în cazul altor medicamente, și paracetamolul poate provoca leziuni hepatice grave.

Agenția Națională a Medicamentului din România transmite că nu este o noutate raportul despre paracetamol și că deocamdată nu se vor lua măsuri speciale, deoarece medicamentul poate provoca leziuni în doze mari. Situația este valabilă și în cazul ingerării altor medicamente.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Agenția Americană pentru Medicamente a recomandat limitarea dozei de paracetamol în analgezicele combinate cu derivate ale morfinei, pentru a se evita riscul producerii acestor leziuni.

Trebuie prudență în administrare. E și obiceiul acela vorbim cu vecina, vorbim cu farmacistul, vorbim cu cineva care a mai luat astfel de pastile. Există riscul de a se administra doze peste cele terapeutice și atunci efectele toxice pot să apară„, a declarat pentru B1 TV, medicul Tudor Ciuhodaru.

4.000 de miligrame este doza maximă de medicament care poate fi administrate unui pacient.

Paracetamolul este adesea folosit în combinație cu opioide, precum oxicodona, hidrocodona (Vicodin) și codeina (Tylenol+codeină). Acum, Agenția americană pentru medicamente le cere medicilor să nu le mai prescrie pe cele care conțin mai mult de 325 de miligrame pe comprimat sau capsulă.

Medicul Tudor Ciuhodaru a declarat că orice medicament luat fără indicații medicale, în doze mari, poate fi toxic.