Paraziţii

Apropo.ro / 10.12.2007, 00:00
Paraziţii
Au mai inventat o înjurătură, extrem de plastică, dar imposibil de reprodus într-o revistă pentru toată familia, şi-au schimbat casa de discuri şi au scos un album special conceput ca să nu te mai chinui să-l piratezi. După 13 ani şi jumătate de cînd există pe piaţă, e greu să crezi că n-o să repete versuri sau mesaje. Cu toate acestea, au 20 de piese noi plus una în care se aude doar vocea lui Mircea Badea şi de data aceasta fac “Slalom printre cretini”.
În viitorul apropiat, scot şi două videoclipuri şi speră ca acestea să stea la TV mai mult de două săptămîni fără să fie cenzurate. Dar ce are nou albumul “Slalom printre cretini”? Cei trei vorbesc tot despre sărăcie, despre minorităţi, despre cum sîntem priviţi în Europa, dar… ”Ne maturizăm în fiecare zi. Şi la 80 de ani o să continuăm să ne maturizăm, dar atunci o să fim numiţi din start senili”, spun ei. Cu alte cuvinte, mesajele sînt extrem de serioase, înjurăturile – puţine, dar cele noi create sînt extrem de plastice, în special înjurătura destinată zilelor de naştere. “E din ce în ce mai complicat să nu ne repetăm”, recunosc ei.
Album cu drapelul naţional
Pe coperta albumului “Slalom printre cretini”, Paraziţii au aşternut drapelul României, pentru că era cea mai simplă opţiune grafică. “Dacă aveam vreo strategie, lansam materialul care are steagul pe el chiar de 1 decembrie”. L-au lansat însă pe 3 decembrie, într-o conferinţă de presă, deşi pe rafturi se găseşte de ceva vreme. “Iubim România. De fapt, foarte puţin din România. Cu toate acestea, nu înseamnă că îi facem cretini pe toţi compatrioţii, ci doar o mare parte dintre ei, formată din dezinteresaţi, ignoranţi şi inculţi”, spun Paraziţii. Ca să ne demonstreze că nu au chiar nici o strategie de vînzări, CD-ul original “Slalom printre cretini” arată ca orice CD cumpărat cu duzina de la supermarket. Oricum, începutul anului 2008 îi va prinde prin cluburi, în concerte cu noile piese.
Cum stau cu banii?
După 13 ani şi jumătate de cînd produc piese pe bandă rulantă, am avut curiozitatea să aflăm cum stau la capitolul financiar. “Trupa Paraziţii nu e o afacere, deşi avem mai multe firme. Nu avem mai mulţi bani decît cei care vin la birou zilnic, nu facem emisiuni şi nici seriale TV, deşi am avut multe oferte în ultimii cinci ani”. Cu toate acestea, îi vedem la Prima în emisiunea “Pimp My Bedroom”. Cei trei au semnat însă doar pentru opt episoade, iar ultimul se termină în curînd. “Am venit la Prima pentru că nu ni s-a impus nimic şi am şi înfrumuseţat nişte case. Dar nu am vorbit încă despre o prelungire a contractului. Noi nu sîntem oameni foarte deschişi sau foarte comunicativi şi nici nu am face ceva care să nu ne producă plăcere”, spun ei.
Fanii lui Mircea Badea
Mircea Badea închide albumul lor cu piesa “Politicianul român ft. Mircea Badea”. “Sîntem fanii lui”, spun Paraziţii. “I-am dat telefon şi l-am rugat să-şi pună vocea pe piesă. Nu ne-ar fi deranjat un refuz pentru că ştim că are obligaţii contractuale”. Pînă la urmă, piesa a ieşit pe piaţă cu vocea realizatorului TV, pe versurile:… “Politicianul român are Guşă/ Şi nu poţi să pui Geoană pe Geoană,/ Iar lui i se Flutură/ Ba mai rău, îl doare în Băsescu/ Normal – e foarte Tăriceanu/ Chiar dacă îl cheamă Berceanu, nu stă în Berceni/ Spune că are viziune, deşi e Chiuariu/ Chiar, cum poţi să spui că-ţi Chiuariu stomacu’ de foame/ Cînd el e Mazăre/ El pune Remeş-ag cu agricultura şi îl pierde/ Pentru că în capul lui e Videanu”. Audiţie plăcută!