Parcurile de distracții din București ramîn închise, avînd în vedere ca, în termenul de o luna scurs de la ultimul control facut de Protecția Consumatorilor, administratorii nu au obținut autorizații de funcționare pentru mai mult de 90 la suta din instalații.
Parcurile de distracții din Capitala ramîn închise, din lipsa autorizațiilor Autoritatea Naționala pentru Protecția Consumatorului (ANPC) a luat decizia sa mențina restricția impusa asupra funcționarii utilajelor de agrement din Capitala, în urma unui control derulat în parcurile de distracții, a declarat secretarul de stat Rovana Plumb.
În urma unui control facut la sfîrșitul lunii mai, dupa ce un tînar de 15 ani a murit cazînd dintr-un carusel, parcurile de agrement au fost închise pentru șase luni, din cauza echipamentelor învechite, care nu prezinta siguranța pentru utilizatori.
Dupa ce au descins în mai multe parcuri bucureștene, Protecția Consumatorilor a suspendat activitatea mai multor firme care administrau echipamente de agrement, tiribombele și celelalte echipamente fiind închise pentru o perioada de șase luni, potrivit deciziei OPC.
Deși nu funcționau la ora controlului, tiribombele din Orașelul Copiilor – situat în parcul Tineretului – erau în aceeași stare de degradare ca și la controlul din 20 mai.
„Scaunele și lanțurile erau ruginite, aveau vopseaua exfoliata, muchii taioase, nu aveau frîne funcționale, cauciucurile se aflau într-o stare de uzura avansata, iar pistele erau degradate, tot într-o stare de uzura avansata”, arata inspectorii OPC, în procesul verbal de control.
Astfel de nereguli pot fi constate la alte 90 de utilaje de agrement, potrivit Protecției Consumatorilor. „În București, doar cinci din cele 96 de echipamente de acest tip sînt autorizate, în vreme ce, în întreaga țara, exista 61 de utilaje de agrement care funcționeaza autorizat”, a precizat Rovana Plumb.
Protecția Consumatorilor avertizezaza bucureștenii ca în situația, în care se urca în utilaje neautorizate, „riscul este extrem”.
„Asta deoarece, pîna la obținerea autorizației de funcționare, exista prezumția ca nu sînt îndeplinite condițiile esențiale de securitate. Am mai observat ca la utilajele verificate nu se respecta prevederea legala referitoare la informarea consumatorilor despre riscurile existente”, afirma Rovana Plumb.
Protecția Consumatorilor recomanda sa fie utilizate numai echipamentele de agrement care au afișate autorizația de funcționare valabila începînd cu anul 2004.
Sancțiunile pentru nereguli în cazul instalațiilor de agrement merg de la amenzi cuprinse între 100 și 500 de milioane de lei și pîna la închiderea definitiva a instalațiilor.