Partidul National din Scotia a fost spionat de MI5

Apropo.ro / 17.09.2007, 14:01
Partidul National din Scotia a fost spionat de MI5
Partidul National din Scotia (SNP) a fost spionat de serviciile secrete britanice în anii 1950, arata documente guvernamentale citate de pagina online a publicatiei Scotland on Sunday. Speculatiile privind supravegherea SNP de catre MI5 au aparut de mult timp, dar documentele

Partidul National din Scotia (SNP) a fost spionat de serviciile secrete britanice în anii 1950, arata documente guvernamentale citate de pagina online a publicatiei Scotland on Sunday.

Speculatiile privind supravegherea SNP de catre MI5 au aparut de mult timp, dar documentele demonstreaza pentru prima data veridicitatea zvonurilor.

În cadrul partidului au fost infiltrati agenti MI5, pe fondul unui plan de subminare a eforturilor pentru independenta Scotiei.

Documentele contin declaratiile a numerosi agenti care au participat la reuniunile partidului. De altfel, sunt prezentate si stenogramele discursurilor rostite de lideri care militau pentru independenta.

Este mentionata chiar si celebra revendicare a liderului SNP Robert McIntyre, care cerea iesirea Scotiei din Marea Britanie pentru a deveni parte a Statelor Unite.