Parul este o buna sursa de celule-sușa

Apropo.ro / 30.03.2005, 14:46
Parul este o buna sursa de celule-sușa
Cercetatorii americani au descoperit ca foliculii de la radacina firelor de par reprezinta o buna sursa de celule-sușa, transmite BBC online. Faptul ca parul crește repede și se regenereaza continuu face posibila recoltarea celulelor-sușa de care este nevoie pentru


Cercetatorii americani au descoperit ca foliculii de la radacina firelor de par reprezinta o buna sursa de celule-sușa, transmite BBC online.

Faptul ca parul crește repede și se regenereaza continuu face posibila recoltarea celulelor-sușa de care este nevoie pentru diferite tratamente. O persoana normala are în medie 100.000 de fire de par pe cap.

Celulele-sușa sînt celule imature care au abilitatea de a se transforma în orice tip de țesut. Pîna în prezent, sursa cea mai buna pentru celule-sușa erau embrionii umani, însa recoltarea lor punea probleme de etica.

Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au sugerat într-un studiu anterior ca celulele-sușa de la radacina firului de par pot fi folosite pentru tratarea calviției. O echipa de la Universitatea California din San Diego demonstreaza acum ca aceleași celule ar putea fi folosite pentru tratarea unor boli neurologice. Studiul lor, publicat de Proceedings of the National Academy of Science (PNAS), arata ca din celulele-sușa extrase din foliculii firelor de par se pot obține celule nervoase.

Geneticianul britanic Robin Lovell-Badge a aratat ca studiul este interesant, dar calitatea celulelor-sușa din foliculii firelor de par trebuie comparata cu aceea a celulelor provenite din alte surse.

Mediafax