Pastilele zdrobite pot face rau organismului

Apropo.ro / 27.10.2006, 11:01
Pastilele zdrobite pot face rau organismului
Pacienții care zdrobesc pastilele pentru a le face mai ușor de înghițit risca sa sufere mult din cauza gravelor efecte secundare sau chiar sa moara, este concluzia unui studiu publicat de ediția electronica a cotidianului Telegraph. Prin zdrobire se distruge pelicula

Pacienții care zdrobesc pastilele pentru a le face mai ușor de înghițit risca sa sufere mult din cauza gravelor efecte secundare sau chiar sa moara, este concluzia unui studiu publicat de ediția electronica a cotidianului Telegraph.

Prin zdrobire se distruge pelicula speciala care acopera pastilele, ceea ce înseamna ca medicamentul conținut de acestea este absorbit mai repede decât ar trebui în fluxul sangvin.

Medicii și asistentele medicale trebuie sa le explice pacienților acest lucru.

Conform estimarilor oficiale, 60% dintre pacienții în vârsta au probleme din cauza ca nu pot înghiți pastilele. Totuși, mulți medici nu verifica daca bolnavii sunt capabili sa înghita medicamentele prescrise.

În mod eronat, mulți pacienți sau familiile acestora zdrobesc pastilele chiar la sfaturile medicilor generaliști sau ale asistentelor medicale.

Se estimeaza ca, anual, 75 de milioane de pacienți sufera din cauza efectelor secundare care apar în urma sfarâmarii pastilelor.

Printre medicamentele cele mai periculoase în acest sens se numara tamoxifen, un medicament prescris în cancerul mamar, și morfina, ambele putând avea consecințe fatale.

Pastilele de nifedipina, un medicament prescris în cazurile de angina și pentru reglarea tensiunii arteriale, zdrobite înainte de administrare, pot provoca amețeli, migrene și pot crește riscul de producere a unui infarct.

Mediafax