Patriarhia Română vrea profit și de pe urma cimitirelor private

Apropo.ro / 20.08.2012, 15:30
Patriarhia Română vrea profit și de pe urma cimitirelor private
Patriarhia Română vrea "să păstorească" și cimitirele private, acestea fiind o mină de aur pentru deținători.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) vrea să treacă în conturile sale câștigurile provenite de la cimitirele private. Astfel, pentru a pune mâna pe o afacere de 100 de milioane de euro pe an, BOR a înființat Departamentul Cimitirelor, ce va controla privații.

Preoții nu vor mai avea voie să țină slujbe de pomenire în cimitirele private, iar administrațiile bisericești din țară sunt încurajate să-și deschidă cât mai multe unități de pompe funebre care să aparțină Bisericii.

Locurile de veci, chiar și în cimitirele private, vor fi concesionate direct de la biserici, iar toți cei care vor încălca legea noului Departament al Cimitirelor vor fi trași la răspundere de avocații și juriștii angajați de Patriarhie.

Autorizarea pentru înființarea unui cimitir privat se cere de la Consiliul Local, nu de la Episcopie sau de la parohia respectivă, deci practic nu se poate interzice acest lucru dacă există aprobare în acest sens. Totuși, dacă BOR dorește așa ceva, atunci se poate face doar printr-o lege în care să se prevadă clar cine dă avizul pentru un cimitir, Biserica sau Consiliul Local „, a declarat Adrian Merka, unul dintre inițiatorii legii cimitirelor.

Patriarhia Română a realizat anul trecut un profit net de aproape 6.400.000 euro, conform datelor declarate la Ministerul de Finanțe.