Patriarhul Bartolomeu doreste aderarea Turciei la UE

Apropo.ro / 20.11.2006, 10:38
Patriarhul Bartolomeu doreste aderarea Turciei la UE
Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi va transmite Papei Benedict al XVI-lea ca Uniunea Europeana nu trebuie sa fie un "club crestin", ci o organizatie care sa poata integra Turcia, un stat musulman, relateaza Reuters. Suveranul Pontif va efectua o vizita oficiala în Turcia în perioada

Patriarhul ecumenic Bartolomeu îi va transmite Papei Benedict al XVI-lea ca Uniunea Europeana nu trebuie sa fie un „club crestin”, ci o organizatie care sa poata integra Turcia, un stat musulman, relateaza Reuters.

Suveranul Pontif va efectua o vizita oficiala în Turcia în perioada 28 noiembrie – 1 decembrie, ocazie cu care se va întâlni si cu Bartolomeu la sediul Patriarhiei Ecumenice din Istanbul.

Înainte de a fi numit în fruntea Bisericii Romano-Catolice, Benedict s-a pronuntat împotriva aderarii Ankarei la Uniunea Europeana, argumentând ca diferentele religioase si culturale demonstreaza ca Turcia nu apartine Europei.

„Când ma voi întâlni cu Papa Benedict, îi voi transmite ca Turcia trebuie sa adere la Uniunea Europeana”, a declarat Bartolomeu într-un interviu acordat publicatiei Sabah.

Patriarhia Ecumenica este considerata cea mai înalta autoritate spirituala a bisericilor ortodoxe.

„Nu ar fi rau ca Turcia, o tara musulmana, sa devina membra UE, deoarece ambele parti vor avea de câstigat. UE nu trebuie sa ramâna un club crestin”, a continuat Bartolomeu, etnic grec, dar cetatean turc.

Ankara a început negocierile pentru integrare anul trecut, dar se pare ca acestea vor dura multi ani. Franta si Germania (tara unde s-a nascut Benedict) se pronunta împotriva aderarii Turciei.

Bartolomeu este de parere ca în timpul vizitei Papei Turcia poate demonstra ca este o punte între civilizatii.

„Daca vizita va fi folosita într-un mod negativ, va fi afectata imaginea Turciei. Trebuie sa evitam aceasta problema daca încercam sa devenim membri UE”, a spus Patriarhul.

Multi politicieni nationalisti sau islamisti din Turcia se opun vizitei Papei, fiind programate proteste la sosirea acestuia.

În acelasi interviu, Bartolomeu a denuntat actele de discriminare la care continua sa fie supusa minoritatea crestina din Turcia, cerând din nou redeschiderea unui seminar ortodox care a functionat pe o insula situata în apropiere de Istanbul.

Premierul Recep Tayyip Erdogan doreste gasirea unei formule legale care sa permita redeschiderea seminarului de la Halki, închis în 1971, dar deocamdata nu a gasit un compromis care sa fie acceptat de Patriarhul Bartolomeu.

Nationalistii turci cred ca Patriarhia Ecumenica încearca sa înfiinteze un stat de genul Vaticanului în centrul orasului Istanbul, acuzatii respinse de liderul ortodox.

Potrivit lui Bartolomeu, comunitatea crestin-ortodoxa din Turcia este de doar 3.000 de credinciosi, fata de 180.000 în urma cu câteva decenii. Patriarhul crede ca aceasta comunitate ar putea disparea deoarece Biserica Ortodoxa nu are dreptul sa formeze preoti în Turcia.

Mediafax