Patriarhul Daniel recomandă „moderație și vigilență în folosirea banilor”

Apropo.ro / 31.05.2013, 17:00
Patriarhul Daniel recomandă
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, îndeamnă toți cetățenii europeni vigilență în folosirea banilor pe fondul crizei actuale.

Criza economică actuală cere statelor UE și tuturor cetățenilor europeni moderație și vigilență în folosirea banilor și cheamă Uniunea să progreseze în înțelepciune și solidaritate, adică să răspundă noilor probleme, a spus, joi, PF Daniel, la sediul CE de la Bruxelles.

Dorim, în primul rând, să mulțumim Excelenței Sale José Manuel Barroso pentru invitația adresată de a participa la întâlnirea anuală a liderilor religioși din Europa cu înalți reprezentanți ai instituțiilor europene. Tema de anul acesta, care aniversează 20 de ani de la introducerea prin Tratatul de la Maastricht din 1992 a conceptului de cetățenie europeană, este una actuală, deoarece crizele multiple care afectează Europa azi diminuează încrederea cetățeanului în proiectul Europa unită„, a spus Patriarhul României, în cuvântul adresat la reuniune.

Criza economică actuală cere statelor membre și tuturor cetățenilor europeni moderație și vigilență în folosirea banilor și cheamă Uniunea Europeană să progreseze în înțelepciune și solidaritate, adică să răspundă noilor probleme apărute ca tensiuni majore între criza economică și credibilitatea politică, între politicile de austeritate și nevoia de creștere economică, între libertatea individuală și solidaritatea socială, între identitatea națională și unitatea globală, între tradiție și secularizare, între criza familiei și diminuarea natalității, între criza vieții spirituale și degradarea vieții sociale. În fața acestor tensiuni, care creează adesea confuzie și incertitudine în rândul cetățenilor europeni, trebuie promovate mai intens coresponsabilitatea și cooperarea între statele membre ale Uniunii, dar și dialogul Uniunii cu cetățenii europeni, insuficient informați sau insuficient motivați, pentru a susține proiectul european„, a afirmat PF Daniel.

Citește mai multe detalii despre discursul Patriarhului Daniel la Bruxelles, pe Mediafax.ro