Patronul care a dublat salariile angajaților și le-a scurtat programul de muncă

Apropo.ro / 19.06.2013, 13:00
Patronul care a dublat salariile angajaților și le-a scurtat programul de muncă
Această decizie de a dubla salariile angajaților și de a le scurta programul de muncă este considerată a fi cea mai inteligentă decizie de afacere luată vreodată.

Henry Ford, americanul care a revoluționat industria auto la începutul secolului 20, se numără printre câștigătorii care au luat cele mai inteligente decizii de business de-a lungul timpului.

Henry Ford a făcut în anul 1913 ceva ce niciun alt industriaș nu îndrăznise: a dublat salariile muncitorilor la 5 dolari pe zi și le-a redus programul de muncă cu o oră. Efectele deciziei au fost o creștere majoră a productivității.

Cu salarii duble, rata de fluctuație a personalului a scăzut considerabil, costurile cu instruirea personalului s-au redus semnificativ iar cei mai buni oameni au continuat să lucreze în companie.

Conform biografiei scrise de Richard Snow, în 1913, rata de fluctuație a personalului era atât de mare, încât Ford trebuia să angajeze 60.000 de persoane, ca să reușească să rămână macar cu 10.000. După decizia lui Ford, fluctuația a scăzut aproape de zero.

Citește mai multe detalii despre cea mai inteligentă decizie de business luată vreodată, pe ZF.ro