Pe 15 mai, fast-food-urile vor fi „închise”

De: Marian Andrei / 08.05.2014, 15:30
Pe 15 mai, fast-food-urile vor fi
Angajații lanțurilor de restaurante de tip fast-food vor lansa săptămâna viitoare o zi de protest la nivel mondial, reclamând salarii și condiții de muncă mai bune, au anunțat miercuri, la New York, reprezentanți ai mișcării.

Reuniți pentru prima dată sub sigla unui sindicat internațional, UITA, angajații din domeniul fast-food au ajuns la un acord cu privire la lansarea protestului pe 15 mai, când vor avea loc greve în 150 de orașe americane și acțiuni de protest în 33 de țări, inclusiv în Japonia, Brazilia, Maroc și India.

„Muncitorii din zeci de țări de pe șase continente au anunțat că se alătură mișcării tot mai importante în favoarea creșterii salariilor și acordării unor drepturi mai bune de muncă în restaurante ca McDonald’s, Burger King, Wendy’s și KFC”, anunță organizatorii într-un comunicat.

În Statele Unite, angajații în domeniul fast-food reclamă un salariu de 15 dolari pe oră, reprezentând dublul salariului minim federal de 7,25 de dolari, aplicat în prezent în numeroase lanțuri de restaurante de tip fast-food.

„Ne confruntăm toți cu aceleași provocări, aceleași probleme, aceleași lupte. Vom continua (să protestăm) până când ne vom atinge scopul”, a declarat Massimo Fratini, coordonator UITA (International Union of Food, Agricultural, Hotel, Restaurant, Catering, Tobacco and Allied Workers’ Associations), din care fac parte 396 de sindicate din 126 de țări, reprezentând în total 12 milioane de angajați.