Pe ea nu a vrut-o Marea Britanie?

De: Mia Nicolescu / 07.02.2013, 13:00
Actrița și regizoarea Delia Antal, ajunsă ilegal în Anglia, și-a făcut un nume în lumea filmului.

Numele Deliei Antal a fost asociat cu cel al fostei doamne Columbeanu, Monica Gabor, cele două fiind bune prietene, iar de atunci a fost nelipsită din presă. Dar nu și-a croit drumul spre succes cu scandaluri sau dezvăluiri șocante, ci prin efortul depus pentru a deveni o actriță de succes.

Delia Antal este din Zalău, dar a plecat ilegal în Anglia pentru a-și vedea visul îndeplinit. Mai mult despre viața ei aflați în interviul pe care ni l-a acordat chiar ea.

Delia Antal

Delia Antal simțea că pierde vremea la Zalău

Apropo.ro: Putem spune că 2012 a fost anul tău. Am auzit foarte multe despre tine, însă te rog să ne faci tu o descriere a ta, cum știi tu mai bine. Cine este Delia Antal?

Delia Antal: Mă bucur că ați auzit, sper că de bine! Veți auzi de acum înainte și mai mult doar profesional. Sunt o fată simplă dintr-un oraș mic numit Zalău, care iubea satul și își petrecea mai toate vacanțele la bunica. De aceea filmul meu de debut D’ORA este 20% filmat în același sat. O fată simplă cu speranțe și vise. Întotdeauna mi-am dorit să îmi fac familia și neamul mândru de mine. Muncesc de la vârsta de 10 ani sau chiar mai devreme, ajutând-o pe bunica la gospodărie, inclusiv la sapă, apoi părinții la negustorie. Chiar lipseam de la școală de multe ori să îi ajut la vânzări. Mi-au plăcut banii dintotdeauna.

Apropo.ro: De ce ai stat ascunsă până acum? În actorie primii pași se fac încă din fragedă pruncie.

Delia Antal: Bună întrebare. Actoria a fost pasiunea și visul meu, dar, din păcate, în circumstanțele avute pe atunci era doar un vis, fiind și total descurajată de prieteni. Și sunt și un om practic, întotdeauna optez pentru siguranță, așa că am lăsat visul la o parte pentru a urma Facultatea de Economie, la insistențele mamei. Eram foarte bună la matematică, nu aveam nicio treabă cu literatura, ciudat. Prima dată am dat la Filozofie la Oradea, iar mama a zis „te faci profesoară, vrei să mori de foame la cum îți place ție să cheltui. Fii realistă! Ca să fii fericită trebuie să îți alegi o meserie bănoasă”. Nu m-a lăsat să continui, a zis că nu îmi plătește chiria și nici nu îmi dă bani de buzunar să devin profesoară, ci să fac ce știu mai bine – economie. Așa că a trebuit să urmez și noroc de la Dumnezeu că examenele erau mai târziu în același an și am intrat la Timișoara, nu am stat acasă să pierd un an. La fel și la Timișoara. Am lucrat din primul an, am promovat și am fost imaginea unor produse cum ar fi Corona, Red Bull, Chival Regal, Kent, Winston etc., an, apoi am participat la un interviu pentru PR la un casino, unde mi-au propus direct să fiu șefă la departamentul de marketing și să îmi aleg eu echipa de fete pentru PR. Am refuzat, am zis că habar nu am cum să fac asta, iar ei au zis „doar ce ne-ai spus cum faci asta”. Experiența din promoții și-a spus cuvântul și m-au încurajat. Teoretic și practic știam cum se face, doar că îmi era frică de responsabilitate. A meritat, câștigam pe atunci cât unii câștigă azi la Londra, pe lună.

Delia Antal și Maia Morgenstern

Două actrițe ambițioase: Delia Antal și Maia Morgenstern

Apropo.ro: Cât de greu este drumul spre celebritate/succes?

Delia Antal: Este foarte simplu dacă nu te gândești la celebritate. Prin muncă și perseverență orice este posibil în orice domeniu. Depinde și cum vezi celebritatea sau succesul. Pentru mulți să fii pe prima pagina a ziarelor sau a revistelor de scandal este considerat un succes și se consideră celebrii, dar alții nu se uită la așa ceva (un exemplu pentru mine de celebritate câștigată prin pură muncă – Meryl Streep și Jessica Chastain). Dacă muncești, succesul vine fără să vrei câteodată. Este foarte important să avem speranță și vise cât de mari.

Apropo.ro: Ce sacrificii și compromisuri ai făcut pentru a ajunge unde ești acum?

Delia Antal: Enorme. Am sacrificat armonia de familie și confortul pentru a reuși. La ce nivel doresc eu să ajung nu voi reuși niciodată în România, și nicidecum în Zalău. De multe ori am ales să stau seara și noaptea în casă, să muncesc, decât să ies cu prietenii. Vacanțele mele toate sunt legate de muncă, poate pare foarte interesant că eu călătoresc mult, dar nu o fac pentru a mă relaxa, ci doar pentru carieră. Încerc să îmbin utilul cu plăcutul, oriunde aș fi în lume.

Apropo.ro: Mama ta este în România, tu în Londra. Cine îți este alături acolo? Cine te susține? Cine te încurajează?

Delia Antal: Mama vine la mine destul de des, eram foarte atașată de tati, el stătea cu mine mai mult la Londra, dar de când l-am pierdut m-am atașat de mami mult. Nu îmi place la Zalău deloc, simt că pierd vremea acolo, doar că îl am acolo pe fratele meu, mai sunt doi copilași pe care ii iubesc și doi câini pe care trebuie să îi vîd câteodată. Am foarte mulți oameni care mă încurajează, în primul rând cei peste 200 de oameni implicați în producția D’ORA, primul meu film ca regizoare, scriitoare și producător. Acești oameni au avut încredere în mine, în această poveste. Sa mă susțină fără ca eu să fi având câteva filme făcute înainte, înseamnă foarte mult. Am și un înger bun, cred eu.

Apropo.ro: Ai întâlnit foarte multe celebrități. Cine te-a impresionat cel mai mult?

Delia Antal: Lumea filmului asta este ciudată, interesantă și fermecătoare de afară. Odată intrată în ea nu te mai impresionează, când vezi că totul se cumpără. Este foarte simplu dacă ai bugetul necesar, poți plăti orice celebritate să joace în filmul tău. Am trecut doar de la statul de actriță la producător, regizor și scriitor și am făcut cursuri la cele mai bune școli, cu cei mai mari profesori, și știu cum funcționează industria filmului. Mulți actori celebri spun că acceptă un rol doar dacă le place, dacă regizorul e nu știu cum, iar când le pui câteva milioane jos țin de rol cu dinții. Au reușit să mă impresioneze Jessica Chastain, Audrey Tautou și Al Pacino, prin simplitatea și modestia lor. Sunt actori de calibru mare și comportamentul lor m-a făcut să mă simt confortabil în prezența lor, ca și cum aș fi vorbit cu un prieten din liceu. Este mare lucru sa fi modest când ești o legendă ca Al Pacino.

Apropo.ro: Ai învățat ceva de la oamenii celebri de acolo?

Delia Antal: Da. Am învățat de la actori de calitate că trebuie să fii o persoană călduroasă, simplă și să muncești mult. Al Pacino a vândut ziare în New York la vârsta de 9 ani ca să își plătească cursurile de actorie. Mulți dintre actorii mari au început să cocheteze cu actoria de când erau copii și au reușit destul de târziu.

Delia Antal și Al Pacino

Delia Antal și marele actor Al Pacino

Apropo.ro: Ce deosebiri vezi tu între lumea cinematografică din România și cea din Anglia?

Delia Antal: Sincer, este cam același lucru peste tot în lume. Din păcate, ca să te integrezi trebuie să ai perseverență, insistență maximă, e o lume bazată pe relații, pe care este foarte greu să le construiești, toți te resping la început, le e frică să nu le iei locul. Industria filmului este suprasaturată și toți se zbat să iasă în față. Mulți fac asta doar pentru bani, au diferite relații la diferite instituții care le suportă filmele și fac filme ca pe bandă, nerecunoscute niciunde, doar să își ia salariile. Alții fac asta din pasiune, scot bani din buzunar să construiască adevărate capodopere de artă. Lumea filmului este o lume ciudată dacă nu o înțelegi, iar când o înțelegi, deși nu ești de acord cu unele chestii, trebuie să intri în joc, cum spun eu „play the game” sau ești mâncat.

Apropo.ro: Ești dispusă să renunți la viața de acolo pentru o carieră de succes în România? Poate un rol într-un serial sau într-un film te-ar ține pe meleagurile românești?

Delia Antal: Nu, categoric! Nu mi-aș bloca cariera internațională pentru un serial sau să semnez un contract de luni de zile cu nimeni, nici măcar în America. Cel mult aș lucra la un film sau la un serial timp de trei luni doar în condițiile în care sunt plătită satisfăcător. Mai bine timpul acela îl petrec căutând finanțe pentru filmele mele și le produc eu când și cum vreau eu, deși idealul meu este să fiu doar actriță, dar se pare că viața a luat întorsătură, mă pricep foarte bine și la produs filme. Mulțumesc lui Dumnezeu că am reușit să strâng bani de la investitorii independenți, nu instituții, să fac două filme până acum și sper să fiu răsplătită și recunoscută, iar acum, că am un CV destul de bun, să înceapă și instituțiile din România să mă sprijine. Să nu uităm sau să desconsiderăm o femeie, o tânără româncă, singura care a reușit să producă filme afară, în Anglia, cu actori englezi și stăaini majoritatea. Este o reușită, zic eu, singura din România. Dar știi cum e, dacă nu ai relația potrivită nu ai nici meritele pe măsură, ceea ce este foarte supărător. De multe ori am dubii dacă să spun că sunt româncă pentru că nu am avut niciun sprijin de niciun fel din România, nici măcar moral.

Apropo.ro: Care este regizorul tău românesc preferat?

Delia Antal: Regretatul Sergiu Nicolaescu, pentru filmele istorice, dar sincer nu am un regizor preferat în România. Toți sunt ok, știu să facă filme românești cu români. Am un singur regizor cu care sper din tot sufletul să lucrez în această viață, acela este Clint Eastwood.

Delia Antal și Prințul Albert de Monaco

Delia Antal și Prințul Albert de Monaco

Apropo.ro: Care este cel mai îndrăzneț lucru pe care l-ai făcut până acum?

Delia Antal: Am plecat la Londra ilegal, fără să mă uit în spate. Am fost prinsă prima dată, dar am fost ambițioasă și curajoasă, am încercat și a doua oară și am reușit. Acum îi mulțumesc lui Dumnezeu că am cazierul curat.

Apropo.ro: Am aflat multe despre tine, însă nu știm nimic despre viața ta sentimentală. Spune-ne, te rog, există un bărbat special care te invită la cine romantice?

Delia Antal: Da, sigur că există. Am o vârstă la care corpul îți cere anumite lucruri. Un bărbat special va exista întotdeuna în viața mea, dar acesta va rămâne secret, nu vreau ca viața mea sentimentală să fie expusă și să iasă în fața carierei. Ar fi un dezastru!

Apropo.ro: Cum îți imaginezi bărbatul visurilor?

Delia Antal: Să nu aibă nicio legătură cu celebritatea, să mă înțeleagă și să mă susțină în orice aleg să fac, să ne potrivim, chiar și atunci când ne uităm unul la altul să înțelegem ce vrem să spunem. Există o chimie între iubiți, pe care dacă ai trăit-o o înțelegi.

Apropo.ro: Crezi că dragostea sprijină succesul?

Delia Antal: Depinde. Poate și încurca. Le-am experimentat până acum pe amândouă. Ideal este să o sprijine, iar dacă nu, renunț în următoarea secundă. Consider că un barbat care nu este lângă mine, nu mă sprijină să îmi îndeplinesc idealurile, nu mă iubește cu adevărat, este gelos și invidios, asta vine din lipsa de încredere. Dacă lucrurile astea lipsesc unui bărbat, atunci nu este bărbat.

Delia Antal și Matt LeBlanc

Delia Antal alături de actorul din serialul „Friends” – Matt LeBlanc

Apropo.ro: Ce îi lipsește showbiz-ului românesc?

Delia Antal: Calitate. Îmi doresc când vin în România să pot să mă uit la o emisiune cu drag, de la care să învăț ceva, fără scandaluri, divorțuri, bătăi, violuri, crime, etc. Au și ele rostul lor, la știri, că trebuie să spunem adevărul, dar nu pe toate posturile și toate programele. Dumnezeu să mă ierte! Avem atâtea valori în România, care nu neapărat trebuie promovate, că ei nu tânjesc după asta, dar pentru noua generație. Oamenii de valoare trebuie să ne inspire și să ne ajute să ne formăm un drum în viață cât mai bun. Din păcate totul este comercial și nimeni nu se gândește la cei care vor duce România mai departe.