Pe lista convorbirilor lui Atta figureaza un numar din România

Apropo.ro / 11.09.2007, 13:33
Pe lista convorbirilor lui Atta figureaza un numar din România
Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operațional al teroriștilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figureaza și un numar din România, fara a se ști înca motivul pentru care militantul l-a utilizat, relateaza

Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operațional al teroriștilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figureaza și un numar din România, fara a se ști înca motivul pentru care militantul l-a utilizat, relateaza Liberation în ediția electronica.

Raportul nu precizeaza rezultatele anchetei, prin urmare nu se știe în ce scop ar fi putut folosi Atta numarul din România. El a folosit un alt numar internațional fie pentru a contacta un complice, fie pentru a obține sprijin pentru acțiunile sale teroriste, precizeaza publicația franceza.

Liberation publica în ediția de marți un raport clasificat al FBI care dezvaluie activitațile celor 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie în cursul perioadei de optsprezece luni care au precedat atacurile comise pe teritoriul Statelor Unite.

Raportul, denumit Twinbom-Pentbom, conține 198 de pagini și este structurat pe 19 capitole, fiecare detaliind activitatea unui terorist.

Documentul enumera toate activitațile importante derulate de cei 19 pirați ai aerului în perioada premergatoare atentatelor și conține probe precum numere de telefon, detalii despre calatoriile efectuate de aceștia, operațiuni bancare, întâlniri cu prietenii și adresele utilizate.

„Nici o constrângere geografica sau de natura tehnica nu pare sa fi stat în calea acestui efort de culegere de informații”, scrie publicația franceza facând referire la raportul întocmit de FBI și finalizat în timp record, la doar doua luni și jumatate dupa atentate, la 26 noiembrie 2001.

Raportul dezvaluie, printre altele, ca teroristul saudit Saeed al-Ghamdi ar fi transferat 12.375 de dolari unui cetațean sud-african din orașul Johanesburg, Martin Ofo, despre care nu s-a știut nimic pâna în prezent.

CIA s-a dovedit sceptica, în urma interogatoriilor efectuate la închisoarea Guantanamo din Cuba, în privința teoriei potivit careia Nawaf al-Hazmi și Khalid al-Mihdhar, doi dintre teroriștii care au deturnat cursa 77 a companiei United Airlines și pe care au îndreptat-o apoi spre sediul Pentagonului, s-au stabilit în Statele Unite în ianuarie 2000 fara a beneficia de ajutorul unui complice. Raportul FBI dezvaluie însa ca cei doi militanți au avut contacte cu mai multe persoane, printre care un anume Ali al-Edreesi, fara a stabili însa natura relației dintre aceștia.

Talpeș: CSAT a știut despre problema numarului de telefon utilizat de Atta

Medar: CSAT nu a discutat, cât am fost la Cotroceni, despre numarul utilizat de Mohammed Atta

Iliescu despre telefonul lui Mohammed Atta: Habar n-am avut, nu știu nimic

Cioroianu despre telefonul lui Mohammed Atta: Aștept o evaluare de la cei care conduc serviciile secrete