PE vrea interzicerea pungilor de plastic de unică folosință până în 2020

De: Marian Andrei / 15.01.2014, 09:48
PE vrea interzicerea pungilor de plastic de unică folosință până în 2020
Parlamentul European solicită CE, printr-o rezoluție adoptată ieri, ca cele mai periculoase materiale plastice și pungile de plastic de unică folosință să fie interzise cel mai târziu în 2020.

Eurodeputații mai cer Comisiei Europene să introducă ținte obligatorii pentru reciclarea deșeurilor de plastic. Aceștia subliniază că deșeurile de plastic afectează mediul din cauza unei slabe aplicări a legislației UE privind deșeurile, pe de-o parte, iar pe de alta, din cauza absenței unor legi europene specifice pentru deșeurile de plastic.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Deputații propun includerea în legislația UE a unor ținte precise obligatorii pentru colectarea și sortarea deșeurilor în proporție de 80%, adăugând că ar trebui elaborate criterii obligatorii de reciclare, precum și criterii armonizate de colectare și sortare, pentru a asigura o competiție corectă. Totodată, Directiva UE existentă privind deșeurile de ambalaj ar trebui revizuită, se arată în rextul rezoluției.

PE cere Comisiei să depună, în 2014, propuneri pentru eliminarea graduală, cu finalizarea în 2020, a depozitării deșeurilor reciclabile și reutilizabile și pentru descurajarea incinerării acestora. Totdată, Legislativul european dorește ca deșeurile din plastic să nu fie utilizate pentru energie înainte de epuizarea altor opțiuni.

Europarlamentarii cred că cele mai periculoase materiale plastice ar trebui retrase de pe piață. Utilizarea pungilor de plastic de unică folosință ar trebui interzisă gradual oriunde acest lucru este posibil. Deputații mai cer și luarea unor măsuri clare pentru combaterea exporturilor ilegale și aruncarea deșeurilor de plastic.