Pelerinajul Madonnei stîrnește proteste în Israel și Palestina

Apropo.ro / 16.09.2004, 13:03
Pelerinajul Madonnei stîrnește proteste în Israel și Palestina
Madonna a reușit performanța de a-i face pe israelieni și palestinieni sa cada de acord asupra unui lucru: pelerinajul ei în Israel este o jignire pentru ambele tabere, relateaza The Telegraph în ediția electronica. Palestinienii o acuza pe cîntareața ca ignora

Madonna a reușit performanța de a-i face pe israelieni și palestinieni sa cada de acord asupra unui lucru: pelerinajul ei în Israel este o jignire pentru ambele tabere, relateaza The Telegraph în ediția electronica.

Palestinienii o acuza pe cîntareața ca ignora suferințele lor, în timp ce evreii ortodocși au catalogat-o drept insensibila.

Madonna a adoptat numele ebraic Esther, al eroinei biblice care i-a salvat pe israeliți. Ea poarta o brațara roșie pentru a o feri de deochi și refuza sa susțina concerte de Sabat. Cîntareața intenționeaza sa viziteze Zidul Plîngerii, orașul nordic Safed și Mormîntul Rachelei din apropiere de Betleem.

Cele mai multe controverse sînt legate de vizita la Mormîntul Rachelei, zona sensibila în conflictul israelo-palestinian. Mormîntul este înconjurat de zidurile de beton ale unei baze militare, cu turnuri de veghe, sîrma ghimpata și lunetiști.

Activiștii israelieni pentru pace au manifestat, miercuri, la Mormîntul Rachelei, purtînd bannere cu mesaje adresate direct cîntareței, care o informau despre situația politica din zona. Activiștii se tem ca vizita cîntareței la altar ar putea fi folosita pentru a legitima ocupația israeliana.

Angela Godfrey Goldstein, activista israeliana pentru pace, a spus: „Speram ca nu va ignora adevaratele victime, care sînt palestinienii”. Aceeași parere a fost exprimata de Michel Nasser, lider religios palestian din Betleem: „Mormîntul Rachelei a devenit un simbol al nenorocirii noastre. Vizitînd mormîntul, ne maresc nenorocirea. Madonna poate veni și pleca de la altar, dar eu nu pot sa merg la bisericile din Ierusalim. Oamenii aceștia sînt naivi. Probabil ca nici nu vor vedea palestinieni aici și vor vedea situația dintr-un singur punct de vedere”.

Rabinul Shaul Youdkevitch, liderul centrului Cabala de la Tel Aviv, a respins acuzațiile ca Madonna ar fi naiva și ca prezența ei în Israel ar putea fi folosita politic. „Cînd mergem acolo, mergem cu dragoste”, a spus el. „(Vizita Madonnei) nu este o declarație politica. Este ridicol sa spui așa ceva”.

Madonna a inclus simboluri ebraice în cîteva dintre videoclipurile sale, spre consternarea multor lideri religioși, care o considera o impostoare ce nu înțelege adevarata semnificație a Cabalei.

Vizita vedetei a determinat desfașurarea unui dispozitiv de securitate impresionant: o mie de polițiști se vor ocupa de protecția ei, a familiei ei și a celor doua mii de participanți la una dintre cele mai mari reuniuni internaționale a adepților Cabala.

Mediafax

Tags: