Pensiile obligatorii: primele masuri anticoncentrare

Apropo.ro / 22.02.2008, 12:56
Pensiile obligatorii: primele masuri anticoncentrare
ING si Allianz-Tiriac ar putea sa nu mai primeasca clienti noi de pensii private obligatorii (pilonul II) din redistribuirile aleatorii lunare.

ING si Allianz-Tiriac ar putea sa nu mai primeasca clienti noi de pensii private obligatorii (pilonul II) din redistribuirile aleatorii lunare (dupa luna aprilie), potrivit unui proiect de norma al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Acesta prevede ca fondurile de pensii care au cote mai mari de 20% din piata nu vor mai primi clienti noi (loteriile periodice) desfasurate lunar, iar ING (32,1%) si Allianz-Tiriac (25,5%) sunt singurele companii cu asemenea pozitii in piata, care risca excluderea de la redistribuirea de noi clienti in aceste loterii. Aceasta reprezinta prima prevedere legislativa care incearca sa limiteze concentrarea pietei pensiilor obligatorii.

Potrivit unor declaratii anterioare ale oficialilor Comisiei, fondurilor mari le-ar putea fi interzis (prin norma de fuziuni si achizitii, inca in dezbatere interna la Comisie) sa cumpere fonduri mai mici de pensii, de asemenea cu scopul de a limita concentrarea pietei.