Pensionarii cer un singur mod de calcul pentru toate pensiile

Apropo.ro / 19.07.2007, 13:31
Pensionarii cer un singur mod de calcul pentru toate pensiile
Membrii Federatiei Pensionarilor din România cer ca toate pensiile sa fie calculate dupa acelasi sistem, iar daca autoritatile vor sa pastreze si pensiile categoriilor speciale, sa dispuna de fonduri separate, altele decât cele de stat. Pensionarii spun ca nu au nimic împotriva

Membrii Federatiei Pensionarilor din România cer ca toate pensiile sa fie calculate dupa acelasi sistem, iar daca autoritatile vor sa pastreze si pensiile categoriilor speciale, sa dispuna de fonduri separate, altele decât cele de stat.

Pensionarii spun ca nu au nimic împotriva celor care primesc pensii de serviciu, ei vor numai sa ridice nivelul pensiei minime la cel putin 500 de lei, iar aceasta sa constituie baza penstru majorarile care urmeaza.

„Pe noi nu ne avantajeaza prea mult acest sistem de marire, pentru ca se va ajunge abia peste un an jumatate la nivelul de 45 la suta din salariul mediu brut, si pâna atunci multi dintre noi nu vor mai fi”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinte de presa, presedintele executiv al noii Federatii a Pensionarilor din România (FPR), Dumitru Dinca.

Reprezentantul Cartel Alfa, Romulus Nita, a precizat ca ar fi normal ca toti salariatii, indiferent unde sunt încadrati, sa participe la sistemul public de pensii. „Daca Guvernul vrea sa faca pensii speciale – pentru cei 5 la suta din pensionari care sunt magistrati, cei din armata, politie – pot face acest lucru, însa trebuie sa existe pentru asta plati separate, fonduri separate”, a explicat Nita.

Acesta a adaugat ca pensionarii nu sunt interesati de razboiul politic dintre presedinte si premier si ca, daca Executivul spune ca exista fonduri pentru majorarea promisa, înseamna ca exista, pentru ca este o lege în acest sens, nu doar o promisiune, iar sindicatele nu au nicio modalitate prin care sa verifice daca sunt sau nu aceste fonduri.

Conform actului normativ, pensia medie va urca cu 40 la suta la începutul anului viitor, dupa ce punctul de pensie va creste de la 31 la 37,5 procente din valoarea salariului mediu brut. Legea pensiilor stabileste o noua majorare a punctului de pensie începând cu 1 ianuarie 2009, de la 37,5 la 45 la suta din salariul mediu brut.

Presedintele Traian Basescu a promulgat, miercuri, Legea pensiilor si a declarat ca spera ca decretul în acest sens sa fie publicat, joi, în Monitorul Oficial.

Seful statului a declarat ca îsi mentine rezervele în ceea ce priveste sursele de finantare a aplicarii acestei legi.

Presedintele Traian Basescu a adaugat ca, pe fond, problema saraciei pensionarilor nu va fi rezolvata, cei cu pensii mici continuând sa aiba pensii mici, iar cei cu pensii mari, urmând sa aiba pensii mari si foarte mari.

Basescu a declarat ca, „privind la modul cum se manifesta aceasta lege pe structura de pensionari”, se constata ca 80% din cresterea de pensii se concentreaza pe 20% din pensionari si, invers, 20% din cresterea de pensii se distribuie la 80% din pensionari.

„Pe fond, nu rezolvam problema saraciei pensionarilor. Cei cu pensii mici vor continua sa aiba pensii mici, iar cei cu pensii mari vor avea în continuare pensii mari si foarte mari”, a spus Basescu.

El a mentionat ca, potrivit unui studiu al Presedintiei, în anul 2007, bugetul asigurarilor sociale de stat va avea un excedent de 465 de milioane de euro. Seful statului a adaugat ca, odata cu intrarea în vigoare a legii, se va înregistra un deficit de 2,1 miliade de euro, care partial va fi compensat de excedent, astfel încât în 2008 se va înregistra un deficit de 1,6 miliarde de euro.

Basescu a spus ca în 2009 deficitul BASS va fi de 4,5 miliarde de euro, în 2010 de 4,9 miliarde de euro, în 2011 de 5,6, în 2012 de 6,5 miliarde, iar în 2013 de 7,1 miliarde de euro, în total fiind vorba de peste 30 miliarde de euro, suma echivalenta cu cea primita de România în aceeasi perioada de la UE.

Presedintele a precizat, însa, ca a promulgat legea din doua motive: pentru ca la 1 septembrie trebuie sa intre o etapa de marire a pensiilor care are acoperire în bugetul acestui an si pentru ca toate partidele parlamentare au votat aceasta lege, ceea ce, potrivit sefului statului „înseamna ca asupra implicatiilor ei exista un consens”.

Numarul total al persoanelor asigurate la bugetul asigurarilor sociale de stat va urca de la 5,679 milioane, în acest an, la 5,795 milioane, în 2008, urmând ca în 2013 sa ajunga la 6,225 milioane, potrivit studiului Presedintiei.

Pentru venitul mediu lunar brut al salariatilor contributori se estimeaza dublarea nivelului, de la 1.199 de lei, în 2007, la 2.011 lei, în 2013. Pentru 2008 se prognozeaza un venit de 1.326 de lei pe luna.

Venitul mediu brut total al asiguratilor urmeaza sa creasca anul viitor la 87,9 miliarde de lei, fata de 78 miliarde de lei în acest an, iar în 2013 ar putea sa ajunga la 142,188 miliarde de lei.

Sumele colectate la bugetul asigurarilor sociale vor urca de la 24,2 miliarde de lei, în 2008, la 35,11 miliarde de lei, în 2013. Nivelul estimat pentru acest an este de 22,7 miliarde de lei.

Legea pensiilor, initiata de PSD, a fost adoptata în 28 iunie, ultima zi a sesiunii parlamentare, si a fost depusa pentru promulgare în 6 iulie.

Mediafax