Pentagonul cere inlocuirea fortelor americane din Afganistan

Apropo.ro / 16.01.2008, 10:20
Pentagonul cere inlocuirea fortelor americane din Afganistan
Pentagonul spera ca statele membre NATO prezente in Afganistan sa furnizeze "cel putin" militarii necesari pentru a inlocui trupele americane.

Pentagonul spera ca statele membre NATO prezente in Afganistan sa furnizeze "cel putin" militarii necesari pentru a inlocui trupele americane, odata cu incheierea misiunii lor, la sfarsitul lui 2008, a subliniat purtatorul de cuvant al institutiei Geoff Morrell, citat de AFP.

"Speram ca demersul nostru sa ii determine sa procedeze la fel", a declarat Morrell, evocand intr-o conferinta de presa decizia Statelor Unite de a trimite, in primavara, circa 3.200 de puscasi marini in Afganistan pentru o perioada de sapte luni.

"Speram ca aliatii nostri din NATO si ceilalti participanti implicati in eforturile realizate in Afganistan vor face tot posibilul pentru a suplimenta trupele si a reduce deficitul care va continua sa existe chiar si dupa desfasurarea acestor puscasi marini suplimentari", a subliniat el, amintind ca sunt necesari 7.500 de militari suplimentari.

"Speram ca cel putin sa se gandeasca serios sa inlocuiasca aceasta misiune dupa plecarea puscasilor marini la sfarsitul anului", a adaugat el.

Suplimentarea trupelor americane "constituie o sporire semnificativa, de circa zece la suta a fortelor noastre in Afganistan", a precizat purtatorul de cuvant al Pentagonului, potrivit caruia numarul de militari va fi de "circa 27.000 pana la 30.000".

Acest lucru este valabil "pentru o perioada limitata si este o misiune unica de sapte luni, atata tot", a explicat el.

Faptul ca nu a fost nevoie de inlocuirea a doua batalioane de puscasi marini, retrasi din Irak la sfarsitul lui 2007, in provincia Anbar (vest), a permis obtinerea resurselor necesare pentru suplimentarea trupelor in Afganistan, potrivit Pentagonului.