Pentru a susţine campania „Avem viaţă în sînge”, vedetele trustului PRO au făcut primul pas

Apropo.ro / 25.05.2009, 00:00
Pentru a susţine campania
Prezente la secţia de hematologie a spitalului clinic Fundeni, vedetele PRO TV Oana Cuzino, Oana Andoni, Monica Dascălu, Corina Caragea, Mihai Dedu, Florin Busuioc, Neti Sandu, Magda Pălimariu, Roxana Ciuhulescu, Amalia Enache şi Cristian Leonte, alături de vedetele Acasă TV Dana Rogoz, Răzvan Fodor, Andreea Pătraşcu, Ana Maria Gheorghe, Ioana Maria Moldovan, Iuliana Luciu, DJ-ii InfoPro Ramon Cotizo, Florin Goldic, Ionuţ Dragu şi Ernest Fazekas şi membrii trupei Montuga au donat sînge şi s-au înscris astfel în baza de date a Centrului de imunologie şi virusologie din cadrul spitalului clinic Fundeni.

Procedura a fost una foarte simplă şi rapidă. La început, se recoltează 8 ml de sînge pentru analize şi pentru stabilirea codului imunologic. Datele sînt apoi introduse într-un registru şi sînt accesate în momentul în care un bolnav are nevoie de transplant. În cazul în care există o compatibilitate, donatorul este contactat şi, dacă îşi dă acceptul, supus procedurii de transplant, ceea ce înseamnă că pentru două ore trebuie să fie conectat la nişte aparate speciale care separă celulele stem din sînge.

Baza de date care aparţine Centrului de imunologie şi virusologie din cadrul spitalului clinic Fundeni numără în momentul de faţă aproximativ 450 de donatori. Ea va deveni activă cînd Registrul naţional al donatorilor de măduvă îşi va începe oficial activitatea.

Paula Herlo – “În cele două luni de cînd am demarat campania , cel mai important pas a fost faptul că ministrul sănătăţii şi primul ministru au promis că, pînă în luna septembrie, vor înfiinţa Regis­trul naţional al donatorilor de mă­duvă în România. Noi sîntem cu ochii pe ei. Donarea de celule stem nu este periculoasă şi prin asta putem salva viaţa cuiva”.

Corina Caragea – “Mie îmi este destul de frică de ace, dar mă bucur foarte mult că pot participa la înfiinţarea acestui registru, care va face practic diferenţa între viaţă şi moarte pentru sute de bolnavi”.

Amalia Enache (foto) – “Nu doare deloc, este ca şi cînd te-ai înţepa în deget cu acul. Am urmărit campania de la bun început şi am fost foarte mîndră de colegii mei de la Ştirile PRO TV că au demarat-o”.

Oana Cuzino – “Oricare dintre noi ar putea fi în această situaţie şi de aceea mi se pare foarte important că printr-un gest atît de simplu putem salva vieţi”.

Cristi Leonte – “Procesul este foarte simplu, este o recoltare de sînge ca la analize. Nu doare, nu durează mult, poţi să te întorci imediat la treabă. Este foarte simplu pentru tine ca donator, dar nu spun cît de mare este pasul pentru cel care va primi celulele atunci cînd registrul se va înfiinţa”.

Dana Rogoz – “Am fost şocată să aflu că în România în mo­mentul de faţă sînt înre­gistrate ca posibili donatori doar 400 de persoane. Îi rog pe toţi să vină să doneze pentru că nu este deloc complicat. Sper să fie cineva compatibil cu mine şi atunci voi putea face şi mai mult”.