Pentru Aniela – Călătorie în timp cu istoricul Georgeta Filitti

Apropo.ro / 06.07.2009, 00:00
Pentru Aniela - Călătorie în timp cu istoricul Georgeta Filitti
Săptămîna trecută, celebrul istoric s-a întîlnit la Buftea cu actorii din primul serial rom`nesc de epocă pentru a le vorbi despre obiceiurile, tradiţiile şi manierele de la 1900, pe care ei le vor reda în viitorul proiect marca Promance, difuzat Acasă din această toamnă.

Georgeta Filitti şi-a dedicat toată viaţa studiind şi scriind despre această perioadă, aşa că a acceptat cu plăcere invitaţia de a le vorbi actorilor şi echipei de filmare despre începutul secolului XX. Adela Popescu, protagonista serialului, a fost uimită să afle că, în acea perioadă, femeile făceau baie în mare îmbrăcate şi cu umbreluţă, că luau tenie ca să rămînă slabe sau că foloseau pudră de orez.

Denis Ştefan a vrut să afle mai multe despre stilul de viaţă al ofiţerilor, Nicoleta Luciu a fost interesată de drepturile femeii de la 1900, iar Sabina Posea a fost şocată de faptul că înainte de căsătorie se semna un contract prin care soţia se obliga să îşi păstreze greutatea, în caz contrar putînd să piardă toată averea.

Actorii au mai aflat că cele mai frumoase saloane de la Paris erau ale românilor, că femeia de la 1900 avea forme proeminente, nu consuma alcool şi purta mănuşi din mătase sau piele de căprioară, aduse din Occident. Confecţionarea unei singure rochii de bal necesita minimum opt metri de material, iar leşinul lor trebuia să fie plin de graţie şi să urmeze un întreg scenariu.

Subiectele privind relaţiile sexuale între soţi erau discutate doar după căsătorie, fapt care ducea la apariţia ulterioară a frigidităţii, a migrenelor cronice, a isteriei etc. Inocenţa tinerelor fete era o rigoare şi acestea creşteau cu obsesia ideii de “fată virgină”.

Nicoleta Luciu remarcă: “M-a surprins romantismul oamenilor de atunci şi faptul că femeile erau mult mai respectate, chiar dacă nu aveau drepturi. Simt că acest rol o să lase o amprentă puternică asupra mea, abia aştept să încep filmările”.

Georgeta Filitti se bucură că anii 1900 vor fi readuşi în atenţia telespectatorilor: “Unul dintre motivele pentru care oamenii ar trebui să urmărească acest serial este ca să vadă istoria noastră foarte bogată, foarte expresivă, într-un moment în care România se afla în ascensiune. Trebuie să vadă că noi am avut o societate complexă, frumoasă, foarte bine structurată, care reprezintă chiar rădăcinile societăţii în care trăim noi astăzi”.