Pentru ce boli nu va mai fi necesară internarea în spital

Apropo.ro / 03.10.2013, 17:00
Pentru ce boli nu va mai fi necesară internarea în spital
Ministerul Sănătății a propus un nou pachet de bază ce limitează internările în spital și investigațiile imagistice. Consultațiile gratuite vor deveni o raritate.

Din 2014, pacienții români vor avea asistență medicală printr-un pachet de bază, pachetul de programe naționale, dar și prin pachetul de asigurări suplimentare private, care nu a fost, în schimb, definitivat.

Click aici pentru prognoza meteo pe mai multe zile. Vremea pe apropo

Cu noul pachet de servicii medicale, așa cum este construit, se vor asigura serviciile medicale incluse pentru toată luna și pentru toți cei care au dreptul. Nu doctorul hotărăște. Realizarea pachetului de bază s-a bazat pe dovezi, pe date statistice, care au fost utilizate și prelucrate de specialiști. Am lucrat cu elita medicinei românești, profesori universitari, academicieni„, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat de Ministerul Sănătății și se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentanții MS. Realizarea pachetului este prevăzută în acord cu Fondul Monetar Internațional.

Potrivit statisticilor oficiale, 40% dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiții, în pachetul de bază vor figura acele afecțiuni pentru care, prin serviciile prespitalicești existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

Experții MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecția intestinală bacterială și virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola și rubeola fără complicații, sifilisul recent lent și cel secundar al pielii și mucoaselor, anemia, malnutriția, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică și pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecția tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicații, colecistita cronică, gușa și hipertensiune arterială, aceasta din urmă fiind boala care „umple”, în prezent, 60 la sută din secțiile de medicină internă.

Nu există o listă a bolilor pentru care pacienții nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opțiunea internării„, subliniază reprezentanții MS.

Un bolnav de cancer va putea trece pragul medicului din policlinică doar de șase ori pe an fără să plătească, în timp ce pacienții care au până în 39 de ani vor avea dreptul la o singură consultație gratuită în trei ani. Cei trecuți de 40 de ani sunt mai privilegiați, pentru că statul le va deconta o vizită anuală la medic.

În proiectul MS sunt trei tipuri de consultații: scurte, standard și complexe. Dacă o consultație scurtă poate dura până în cinci minute, consultația standard va fi de cel mult 20 de minute. Consultația complexă durează în medie 40 de minute, atunci când medicul nu este sigur asupra diagnosticului.

O altă prevedere stabilește numărul investigațiilor imagistice și bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize, cu mențiunea că pentru prima dată va fi menționat nivelul de iradiere, dar și pozițiile specialiștilor cu privire la respectivele investigații, știut fiind că efectuarea frecventă a unor examene tip computer tomograf (CT) poate crește riscul de cancer.

Pachetul vizează și medicina dentară, astfel că orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces și de sigilarea dintelui cariat la copil.

Toate unitățile de primiri urgențe (UPU) vor avea un stomatolog care să acorde serviciile prevăzute în pachet.

Ministrul a mai spus că pachetul de bază este gratuit pentru toată lumea, atât pentru asigurați cât și pentru neasigurați iar serviciile esențiale sunt asigurate prin pachet.

Ce părere aveți despre noua propunere a Ministerului Sănătății?