Pentru ce plătesc SUA jumătate de miliard de dolari anual către ruși?

De: Marian Andrei / 09.03.2012, 12:21
Pentru ce plătesc SUA jumătate de miliard de dolari anual către ruși?
Statele Unite sunt nevoite să folosească serviciile Rusiei pentru a trimite astronauți pe Statia Spațială Internațională, plătind pentru aceasta aproape o jumatate de miliard de dolari anual, a declarat directorul NASA în cadrul audierilor din Camera inferioară a Congresului.

Statele Unite nu vor mai depinde de Rusia în această privință cel mai devreme în 2017, potrivit șefului agenției spațiale americane, Charles Bolden, care a menționat că acest lucru se datorează „proastei planificări” din anii trecuți.

Statele Unite au renunțat la navetele spațiale din cauza costurilor operaționale mari, ultimul zbor având loc în vara trecută, în momentul actual lucrând la dezvoltarea unui nou tip de navetă și a unui tranportor de mare capacitate. Totuși, estimările arată că primul zbor făra echipaj va avea loc cel mai devreme în 2016, iar cel cu echipaj uman, în 2021.

Bolden a arătat ca fiecare an în care Statele Unite nu vor avea o navetă spatiala în stare de funcționare va costa țara minim 450 de milioane de dolari, care vor fi platiți Rusiei. „Știu ca nu doriți acest lucru, dar acesta este prețul pe care trebuie să il plătim„, a adăugat Bolden.