Pentru un pumn de dolari

Apropo.ro / 17.03.2008, 00:00
Pentru un pumn de dolari
Acum, au averi de milioane, dar, pe vremuri, mulţi dintre ei au fost beneficiarii salariului minim pe economie. Cîţiva artişti îşi aduc aminte de vremurile în care, în pauza de prînz, îşi storceau creierii cum să scape de sărăcie şi să ajungă faimoşi în toată lumea.

Cum a făcut Donald Trump primii bani? Adunînd sticle de suc din gunoaie. Mai apoi, s-a angajat la tatăl său, slujba lui, destul de prost plătită, fiind să strîngă banii de chirie de la nişte oameni care nu erau deloc fericiţi să-l vadă. “Tata avea cîteva proprietăţi şi mulţi chiriaşi care locuiau în acestea, aşa că aveam ceva treabă. În perioada asta, am învăţat două lucruri: unu, cum să mă postez în spatele unei uşi astfel încît să nu fiu împuşcat, şi doi, că să aduni sticle e mult mai sănătos decît să aduni banii de chirie”.

Ca adolescent, Johnny Depp cînta într-o trupă care imita celebra formaţie Kiss, cîştigînd în serile bune cam 25 de dolari. Mai tîrziu, Depp a avut primul contact cu “actoria”, după propriile spuse, devenind vînzător de pixuri prin telefon. “Pentru a nu mă plictisi de moarte, foloseam diverse voci şi accente în timp ce încercam să vînd unor străini pixuri de calitate îndoielnică”.

Danny DeVito a început că frizer în salonul surorii sale, Angela. Pentru a se specializa în cosmetică şi arta machiajului, DeVito şi-a luat un concediu prelungit şi s-a înscris la Academia de arte dramatice. În perioada petrecută acolo, a luat şi cîteva cursuri de actorie, iar restul e istorie.

În New York, Jennifer Lopez a fost pentru un timp asistenta unui avocat. Apoi, s-a gîndit să demisioneze şi să îşi încerce norocul la Los Angeles, în lumea showbiz-ului, însă faptul că toată lumea o respingea a descumpănit-o. “Am sunat-o pe mama – credeam că ei o să-i fie milă de mine. Răspunsul m-a lăsat cu gura căscată: . Ceea ce am şi făcut”.

Madeleine Albright, secretar de stat al SUA între 1997 şi 2001, s-a angajat prima oară la 17 ani ca vînzătoare de… sutiene. “Cîştigam mai puţin de un dolar pe oră, dar a fost o experienţă utilă. Am învăţat să interacţionez cu oameni în situaţii mai delicate”.

Ajunsă în New York, tînăra Madonna Louise Veronica Ciccone şi-a cîştigat existenţa ca vînzătoare la o gogoşerie din Times Square. Dar, în cel mai pur stil Madonna, ea a fost concediată după ce, din greşeală, a împroşcat clienţii cu umplutură de jeleu.

Chris Rock a fost piccolo la Red Lobster, un restaurant din New York care servea fructe de mare. “Un lucru era cert: dacă lucrai la Red Lobster, nu-ţi puteai permite să mănînci acolo. Aveam salariul minim, adică cam cît costa cel mai ieftin crevete din meniul lor”. Mai apoi, Rock s-a angajat ca debarasator la un club de comedie din Manhattan. La sfîrşitul serii, după ce punea scaunele pe mese, lui Rock i se permitea să urce pe scenă pentru a-şi spune glumele. Iar de aici pînă la celebritate a mai fost un pas.

Înainte să descopere că trilurile sale valorează milioane, Mariah Carey s-a angajat ca măturătoare într-un salon de coafură din Manhattan şi şi-a dat demisia la sfîrşitul primei zile de muncă. “Era un loc dezagreabil. Patronul voia ca toate femeile care lucrau acolo să aibă un nume drăguţ, amuzant, de genul ori . Acesta s-a gîndit că eu ar trebui să fiu . I-am spus că trebuie să dau un telefon şi nu m-am mai întors niciodată”.

Prima slujbă a lui Quentin Tarantino – cea de portar la un cinematograf de filme porno – nu prea l-a ajutat în carieră. “Pentru mine, cea mai tare slujbă era să fii portar la cinema, căci te uitai toată ziua la filme, fără să dai nici un ban. Ironia a făcut să primesc slujba de vis, numai că filmele care rulau mă plictiseau de moarte”.

În copilărie, Tom Hanks vindea alune şi floricele de porumb la o tarabă pentru ca, mai apoi, să avanseze în carieră, devenind portar la un hotel şi avînd ocazia să care bagajele a numeroase celebrităţi.

LA MUNCA DE JOS…

  • Denzel Washington s-a angajat prima oară într-o frizerie, treaba lui fiind să scuture părul de pe gulerul clienţilor. “Am primit multe lecţii de actorie acolo. În frizerii vin cei mai tari mincinoşi”.
  • După liceu, Matthew McConaughey a studiat un an în Australia. În acest timp, şi-a cîştigat banii de buzunar spălînd vase şi curăţînd găinaţul de pui la o fermă.
  • La capitolul “ştergători de podele”, două exemple ilustre: Ashton Kutcher, la o fabrică, şi Gwen Stefani, la o gelaterie. “La sfîrşitul zilei, podeaua era un fel de îngheţată ideală, căci avea toate posibile”.
  • Pînă să distribuie corespondenţa la MGM, unde a şi fost descoperit, Jack Nicholson a lucrat într-un magazin de jucării şi ca salvamar.
  • În tinereţe, regizorul Steven Spielberg era plătit să alunge insectele din preajma pomilor fructiferi.
  • Barbra Streisand a fost chelneriţă într-un restaurant chinezesc, iar în timpul liber era babysitter pentru copilul patronului.
  • La 15 ani, Christopher Walken performa într-un circ, fiindu-i permis, la un moment dat, să îmblînzească un leu.
  • Provenind dintr-o familie de imigranţi chinezi, Lucy Liu a început să-şi cîştige existenţa de la 11 ani, lucrînd într-o fabrică de pijamale.