Perfecționiștii și oamenii foarte motivați devin dependenți de muncă

De: Mihaela Enache / 09.09.2013, 10:30
Perfecționiștii și oamenii foarte motivați devin dependenți de muncă
Un nou studiu sugerează că fiind perfecționismul și motivația puternică la locul de muncă sunt caracteristici care contribuie în mod direct la dependența de muncă.

Condusă de Dr.Joachim Stoeber, directorul de la Universitatea Școlii de Psihologie Kent, echipa de cercetare și-o propus explorarea motivelor – anterior cercetate – pentru care oamenii simt nevoia să lucreze excesiv și compulsiv.

Dr. Stoeber și echipa sa au studiat legăturile dintre dependența de muncă și două forme de perfecționism: perfecționismul auto-orientat, prin care cineva își stabilește standarde extrem de ridicate pentru ei înșiși și perfecționismul social-prescris, prin care cineva simte că alții au standarde ridicate și că acceptarea de către aceștia este condiționată de îndeplinirea acestor standarde.

Printre constatările lor, cercetătorii au descoperit că perfecționiștii auto-orientați au arătat un nivel semnificativ mai mare de dependență de muncă.

Acest lucru s-a datorat parțial faptului că acest grup de persoane este motivat de un număr de stimuli interni și externi – cum ar fi auto-controlul și recompensele – care îi împing spre depedența de muncă.

În schimb, perfecționiștii social-prescriși nu au fost susceptibili să devină dependenți de muncă.