Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă și drumeție, inaugurate în Podișul Hârtibaciului

Apropo.ro / 28.04.2015, 08:00
Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă și drumeție, inaugurate în Podișul Hârtibaciului
Peste 200 de kilometri de trasee de bicicletă și drumeție au fost inaugurate, la sfârșitul săptămânii trecute, în Podișul Hârtibaciului din Transilvania, turiștii putând să parcurgă drumuri care traversează 26 de sate cu biserici fortificate și cetatea medievală Sighișoara.

Asociația Mioritics și WWF (World Wide Fund for Nature) – România au inaugurat, la sfârșitul săptămânii trecute, o rețea de trasee de biciclete și de drumeție care străbat situl Natura 2000 Podișul Hârtibaciului – Târnava Mare din Transilvania și care totalizează 229 de kilometri. Traseele trec prin 26 de sate cu biserici fortificate și prin cetatea medievală Sighișoara, leagă patru monumente UNESCO, de la Sighișoara, Viscri, Saschiz și Breite, și traversează arii naturale protejate de importanță europeană și națională.

Lucrările au fost realizate de Asociația Mioritics în perioada septembrie 2013 – februarie 2015, în cadrul proiectului coordonat de WWF „Pentru Natură și Comunități Locale – Bazele unui management integrat Natura 2000 în zona Hârtibaciu – Târnava Mare – Olt”. Lucrările au inclus verificarea, testarea, curățarea drumurilor și potecilor existente, selecția drumurilor și potecilor ce au fost marcate, identificarea punctelor de interes pentru turiști, aplicarea marcajelor (roșu și albastru, bandă, cruce și triunghi), înregistrarea track-urilor GPS, realizarea hărților și a panourilor informative și a săgeților indicatoare.

Drept urmare, există un număr de 32 de trasee – cel mai lung fiind de 29,2 kilometri (Viscri – Dealul Ciorilor) și cel mai scurt, de 1,6 kilometri (Sighișoara – Platoul cu stejari seculari Breite) – și 70 de panouri informative amplasate în localități traversate de trasee și în punctele importante de pe trasee. Datorită reliefului foarte accesibil (cel mai înalt vârf este de 701 metri – Dealul Birom) și a diversității opțiunilor, acestea pot fi parcurse de turiști, inclusiv familii cu copii, fără echipament complex și fără o pregătire sportivă specială, dar există și circuite dedicate celor care își doresc mai mult și au o condiție fizică mai bună.

Citeste mai mult aici!