Peste 2.000 de mineri participă la proteste în Valea Jiului

De: Marian Andrei / 07.03.2012, 09:42
Peste 2.000 de mineri participă la proteste în Valea Jiului
Peste 2.000 de mineri din Valea Jiului s-au adunat în această dimineață în curtea Companiei Naționale a Huilei (CNH) din Petroșani, pentru a continua protestele declanșate cu trei zile în urmă.

Minerii de la Lonea, Petrila, Livezeni, Paroșeni, Vulcan, Lupeni și Uricani au venit la sediul CNH să continue protestele, numărul acestora crescând de la un minut la altul, liderii sindicali așteaptându-se ca numărul protestatarilor să depășească patru mii.

 

Minerii din Valea Jiului au declanșat protestele luni dimineață, când aproximativ 50 din cei 300 de mineri de la Lonea care lucrau în schimbul întâi au refuzat să intre în subteran. Ulterior, câteva sute de mineri de la exploatările Paroșeni, Vulcan și Lupeni s-au solidarizat cu colegii lor de la Lonea. Astfel, aproximativ cinci sute de mineri de la cele șapte unități miniere din Valea Jiului au mers pe jos, luni, până la sediul Companiei Naționale a Huilei, unde și-au cerut drepturile.

Minerii reclamă în principal nerespectarea unui memorandum aprobat de fostul ministru al Economiei Ion Ariton, în baza căruia sporul de periculozitate al ortacilor ar fi trebuit aliniat la legile actuale, iar grila de salarizare ar fi trebuit actualizată, ceea ce ar fi presupus o creștere a salariilor cu circa 10 la sută.