Peste 40 de vedete de la Hollywood s-au alăturat actriței Emma Watson acuzată de antisemitism

De: Andra Voiculescu / 14.01.2022, 16:20
Peste 40 de vedete de la Hollywood s-au alăturat actriței Emma Watson acuzată de antisemitism

Personalități importante din lumea filmului, printre care Susan Sarandon, Mark Ruffalo, Gael Garcia Bernal, Peter Capaldi, Maxine Peake, Viggo Mortensen, Steve Coogan, Charles Dance și Harriet Walter, au emis o declarație comună în sprijinul Emmei Watson, acuzată de antisemitism, potrivit The Guardian.

Scrisoarea, redactată de Artists for Palestine UK, preciează: „Ne alăturăm Emmei Watson în sprijinul afirmației simple că ”solidaritatea este un verb”, inclusiv solidaritatea cu palestinienii care luptă pentru drepturile omului în temeiul dreptului internațional. Ne opunem nedreptății oriunde în lume și suntem alături de toți cei care caută să pună capăt opresiunii”.

Artists for Palestine UK s-a lansat în 2015 și se descrie ca fiind „o rețea în creștere de artiști și lucrători culturali care sprijină drepturile palestinienilor și o rezoluție justă pentru toți cei din Israel/Palestina, inclusiv pentru refugiații palestinieni”.

Pe 3 ianuarie, Watson a postat un mesaj de solidaritate cu Palestina, republicând pe Instagram o imagine aparținând Bad Activist Collective. „Solidaritatea este un verb” este scris peste o fotografie a demonstranților făcută la un miting pentru Palestina Liberă.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Watson (@emmawatson)

Postarea este subtitrată cu un citat din savantul Sara Ahmed: „Solidaritatea nu presupune că luptele noastre sunt aceleași lupte, sau că durerea noastră este aceeași durere sau că speranța noastră este pentru același viitor. Solidaritatea implică angajament și muncă, precum și recunoașterea faptului că, chiar dacă nu avem aceleași sentimente sau aceleași vieți sau aceleași trupuri, trăim pe un tărâm comun.”

Postarea lui Watson a fost criticată de Gilad Erdan, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, care a postat pe Twitter: „Ficțiunea poate funcționa în Harry Potter, dar nu funcționează în realitate. Dacă ar funcționa, magia folosită în lumea vrăjitorilor ar putea elimina relele Hamas (care oprimă femeile și caută anihilarea Israelului) și AP (care sprijină teroarea). Aș fi în favoarea asta!”

Ea a fost acuzată și de „antisemitism” de Danny Danon, fost ambasador al Israelului la ONU. Danon a postat pe Twitter o captură de ecran a postării lui Watson, cu descrierea: „10 puncte de la Gryffindor pentru antisemitism”.

În scrisoarea lor, Artists for Palestine UK „condamnă toate formele de rasism, inclusiv antisemitismul și islamofobia.”

„Opoziția față de un sistem sau o politică este diferită de bigotism, ură și discriminare care vizează orice grup de oameni pe baza identității lor”, se arată în scrisoare. „O vedem pe prima ca pe o formă legitimă și necesară de exprimare politică și etică, iar pe cea din urmă ca rasism – pur și simplu”.

 

Sursa foto: HEPTA

Citește și: Emma Watson: o scenă șocantă a făcut-o să părăsească un film (apropotv.ro)