Peter Thiel, fondatorul PayPal, vrea sa construiasca orase plutitoare (Poze)

Apropo.ro / 31.08.2011, 18:10
Fondatorul PayPal Peter Thiel isi doreste sa construiasca o platforma plutitoare, pe care sute de persoane sa convietuiasca impreuna.

Peter Thiel s-a lasat inspirat de Atlas Shrugged, novela lui Ayn Rand despre piata libera a capitalismului si doreste sa o transforme in realitate.

Miliardarul din Silicon Valley a donat 1,25 milioane de dolari catre Institutul Seasteading, o organizatie ce spera ca va realiza o colonie plutitoare in apele internationale, a carei populatie sa traiasca libera si neconstransa de regulile existente astazi.

„Cosntitutia US are lucruri pe care ai avut voie sa le faci, dar pe care nu le mai poti face acum. Intrebarea este: te poti intoarce la inceputul lucrurilor? Cum o iei de la capat”, declara Peter pentru revista Details.

oras

Natiunea ideala a lui Peter ar putea trai pe o platforma ancorata in zone fara reguli, legi si conventii morale.

Institutul Seasteading spune ca va da oamenilor libertatea de a alege conducerea pe care o doresc, in loc sa accepte pe cea care exista la guvernare.

Theil, cel care si-a asumat riscul de a ajuta Facebook sa se extinda si dincolo de campusul Harvard, a numit Seasteading „o frontiera libera de experiment cu noi idei de guvernare”.

Dupa ce a facut prima sa investitie in proiect, in 2008, Peter spune: „De acum, cei care se uita in urma spre inceputul secolului vor intelege ca acest proiect este un pas normal inainte ce incurajeaza dezvoltarea eficienta, dar si modelul sectorului public din lumea intreaga”.

„Suntem fascinati de conjunctura: natura guvernului este pe cale sa se schimbe la un nivel fundamental”, adauga Peter.

Fondatorul PayPal si echipa sa spun ca orasul lor oceanic nu vor fi bogatasi, armele de foc vor avea restrictii si nu va exista un salariu minim. Pana in anul 2050 spera ca va ajunge ca zeci de milioane de oameni sa locuiasca pe aceste platforme.

oras

Planul pe termen lung cuprinde existenta mai multor platforme oceanice care sa comunice intre ele, intr-un fel.

Patri Friedman, inginer la Google, care lucreaza la acest proiect spera ca anul viitor sa fie gata cu prima lor platforma ce va fi lansata pe coasta San Francisco.

„Ideile marete incep cu idei ciudate”, explica Friedman. De asemenea, el crede ca in decurs de sapte ani prima platforma va fi ocupata 100%.

Si cum nu se putea fara critici negative, acestea nu au intarziat sa apara. Margaret Crawford, expert in planning urban si profesor de arhitectura la Berkeley, declara: „Este o idee proasta fara implicarea vreunui plan urban”.

oras

Peter Thieve de la PayPal nu se lasa lovit de critici, ci are incredere ca va dovedi ca se poate asa ceva, acelor persoane care sustin acum ca nu se poate.

„Este un lucru bun. Vorbele lor nu ne ingrijoreaza, caci atat timp cat ei nu cred ca este posibil nici nu ne iau in serios. Poate vor incerca sa ne opreasca atunci cand va fi prea tarziu”, a adaugat Peter.