Petr Falc – Varianta cehă a comisarului Moldovan

De: Cătălina Matei / 28.04.2008, 00:00
Petr Falc - Varianta cehă a comisarului Moldovan
După îndelungi căutări printre celebrităţile autohtone, printre care s-au numărat Dan Bittman şi Mircea Badea, Sergiu Nicolaescu şi-a găsit “varianta” tînără a comisarului Moldovan tocmai în Cehia. Petr Falc, un actor ceh de 32 de ani, a intrat repede în hainele comisarului, şi la propriu şi la figurat, a trecut pe la machiaj, unde şi-a ”schimbat” nasul şi ochii, şi astfel a ajuns direct pe platourile de la ”Supravieţuitorul”...
…unde şi-a rostit replicile în limba cehă. Pentru că a luat casting-ul cu o zi înainte de a începe filmările, iar limba romănă nu se învaţă în 24 de ore, Petr a jucat în limba cehă, fiind dublat la montaj de regizorul Nicolaescu. Cum a ajuns comisarul Moldovan să fie interpretat de un ceh? Se pare că Sergiu Nicolaescu s-a lăsat cucerit de la prima vedere şi a văzut în Petr nu doar o asemănare fizică, dar şi aceeaşi atitudine. La fel de înalt, misterios, dar şi cuceritor, Petr a intrat la fix în… pantofii comisarului Moldovan. Înainte de a începe filmările, i s-au pus la dispoziţie cîteva dintre filmele mai vechi ale lui Nicolaescu, printre care şi ”Revanşa”. Chiar dacă acestea nu au fost subtitrate în cehă sau în engleză, Petr a prins imediat caracteristicile personajului: ”Ce-mi place foarte mult la comisar este că e mereu stăpîn pe situaţie şi, în ciuda faptului că e un tip dur, este foarte corect şi are şi o doză de sensibilitate. Îmi mai place că e foarte dedicat cauzelor în care crede, că nu abdică de la principiile sale şi că tot ceea ce face e bine calculat şi, în plus, are o viteză de reacţie fantastică”. Pe parcursul filmărilor, Petr a fost însoţit de o traducătoare, însă a prins destul de repede şi cîteva cuvinte romăneşti. Pentru a intra complet în pielea personajului, actorul a trecut pe la machiaj, unde a fost tuns ca în anii ’40, sprîncenele i-au fost retuşate, iar nasul – remodelat cu plastilină. Dar cel mai dificil a fost să poarte lentile de contact, Petr avînd ochi albaştri.
Mantia lui Rumburak
Aşa cum mulţi dintre noi au crescut cu serialul ”Arabella”, printre porţiile de curent şi cozile la salam şi lapte, şi Petr a fost fascinat de producţia realizată la el în ţară. ”Într-adevăr, şi eu am crescut cu Arabella şi Rumburak, unele dintre cele mai îndrăgite personaje din serialele pentru copii. Visam să am pelerina lui Rumburak, să fiu invizibil şi să cotrobăi pe unde nu aveam voie”, îşi aminteşte actorul. Originar din Praga, Petr a început să lucreze mai întîi în modelling, a apărut în multe reclame, apoi a mers la casting-uri pentru diverse seriale. Actoria s-a prins ca scaiul de el, însă nu s-a lăsat vrăjit de mirajul hollywoodian: ”Nu-mi doresc să ajung la Hollywood. Nu mă atrage industria cinematografică din America, unde totul se bazează pe comercial. Prefer filmul european şi producţiile de televiziune”. De altfel, Petr a şi prezentat cîteva emisiuni la posturile TV din Cehia.
Un tătic… celibatar!
Un alt motiv pentru care regizorul Nicolaescu l-a ales pe actorul ceh în distribuţia ”Supravieţuitorului” este succesul acestuia la femei. Aşa cum maestrul a fermecat inimile domnişoarelor în tinereţea sa, aşa şi Petr îşi cucereşte admiratoarele doar dintr-o privire. În plus, este un tătic ordonat şi responsabil, Petr avînd un băieţel de 7 ani, dintr-o relaţie anterioară – Jacob. ”Copilul m-a responsabilizat foarte tare, prin urmare sînt un tip ordonat. Atunci cînd vine la mine, am grijă să nu-i lipsească nimic şi să-şi facă temele la timp. Ne distrăm foarte tare împreună, mergem la pescuit sau ne plimbăm cu bicicleta. Mi-ar plăcea să revin în Romănia, împreună cu fiul meu. Din păcate, cît timp am filmat pentru , nu am apucat să văd prea multe”.
Petr s-a integrat foarte repede în echipă, colegii săi de platou fiind uimiţi de profesionalismul său. De altfel, actorul a împărţit rulota cu Lucian Viziru, care a fost impresionat de cît de ordonat este Petr. Şi cu partea feminină a distribuţiei s-a înţeles bine, chiar dacă nu a avut parte de scene de dragoste: ”Ileana Lazariuc şi Cristina Rus sînt nişte femei remarcabile, foarte frumoase. Am colaborat foarte bine, chiar dacă personajul meu nu a avut parte de scene de dragoste cu vreuna dintre ele”, povesteşte Petr. Însă nu e timpul pierdut, căci Sergiu Nicolaescu are planuri mari cu Petr, pe care plănuieşte să-l distribuie şi într-o producţie viitoare.