Phantom sensation iti permite sa simti cum esti ranit, virtual (Video)

Apropo.ro / 15.09.2011, 14:42
Cu cat este mai aproape de realitate, cu atat un joc are succes mai mare, astfel ca tinerii cercetatori au reusit sa inventeze un dispozitiv care permite utilizatorului sa experimenteze senzatia de a fi injunghiat, virtual.

Numele dispozitivului (Phantom sensation) zice totul despre functia sa: ofera senzatii fantoma. Aceasta inventie duce mai departe ideea de realitate a unui joc, aplicand stimuli asupra organismului pentru a simula diverse senzatii cum ar fi cea de taiere, injunghiere sau lovitura.

In clip-ul de mai sus puteti vedea cum este reprodusa senzatia unui obiect ce trece prin mana purtatorului, aparatul stimuland sistematic atat partea superioara cat si inferioara a mainii, pentru ca purtatorul chiar sa simta cum obiectul trece prin mana.

Pentru a simula asa ceva, un prim stimul este aplicat asupra zonei de contact intre mana si obiectul aflat in cadere cu o intensitate ce creste de la zero in timp ce, in partea inferioara, un alt stimul lucreaza in paralel, inducand de la o valoare maxima catre zero o alta vibratie.

Vibratiile corelate dau senzatia trecerii acelei bile prin mana, fara ca purtatorul sa fie ranit.

Daca o astfel de tehnologie va ajunge sa fie folosita in jocurile ce se vor lansa in viitorul apropiat, ceea ce stim noi despre realitatea unui joc nu se va putea compara cu posibilitatea de a simti la propriu fiecare lovitura, fiecare impact, fiecare atingere a obiectelor virtuale.