Pianistul premiat cu Grammy Radu Lupu a murit la 76 de ani

De: Ana Obretin / 19.04.2022, 11:36
Pianistul premiat cu Grammy Radu Lupu a murit la 76 de ani

Pianistul de origine română Radu Lupu, premiat cu Grammy, a murit la vârsta de 76 de ani, în locuința sa din Elveția.

„Am aflat cu profundă tristețe despre decesul maestrului Radu Lupu, un prieten drag al Festivalului Enescu și un muzician magnific. Incredibilul pianist și compozitor român a câștigat, în 1967, marele premiu al Competiției Internaționale George Enescu. Vom prețui mereu uimitorul mod în care transforma muzica în magie”, se arată într-un mesaj publicat de organizatorii evenimentului pe contul de Facebook. Pianistul a murit duminică

„Scena românească este mai goală după plecarea marelui pianist român Radu Lupu, apreciat și aplaudat de specialiștii și iubitorii de muzică din întreaga lume. Cu o carieră impresionantă, a marcat și atins ascultătorii, fiind unul dintre aleșii care transforma muzica în magie”, a transmis și Ministerul Culturii într-un comunicat.

Născut la Galați, a debutat la doar 12 ani cu un program de muzică pe care a compus-o integral. Studiul pianului l-a început la 6 ani, în orașul natal, cu Lia Busuioceanu, pentru ca la București să continue cu Florica Musicescu şi Cella Delavrancea, iar la 16 ani să obțină o bursă pentru Conservatorul din Moscova.

A devenit unul dintre cei mai importanți pianiști români și a susținut concerte pe cele mai mai mari scene ale lumii, alături de orchestre de prestigiu, așa cum sunt Orchestra din Cleveland, Orchestra Simfonică din Chicago, Orchestra Filarmonică din New York, iar pentru activitatea sa, Radu Lupu a fost aplaudat și premiat. Astfel, i-a fost acordat premiul I la Concursul internațional de pian Van Cliburn (ediția 1966), la Festivalul Internațional „George Enescu” (ediția 1967) și la Concursul Internațional de pian Leeds (ediția 1969). În 1995, a primit premiul Grammy pentru cea mai bună înregistrare instrumentală a anului, cu „Sonata în Si bemol major” și „Sonata în La major” de Franz Schubert, iar, un an mai târziu, trofeul Edison pentru cea mai bună înregistrare instrumentală a anului cu sonate de Robert Schumann.

CITEȘTE ȘI: Actorul Remus Mărgineanu a murit la 84 de ani

Foto: Profimedia Images