Piața romaneasca poate înghiți mai multe carduri

Apropo.ro / 29.04.2002, 17:41
Piața romaneasca poate înghiți mai multe carduri
În Romania ar trebui sa existe, în urmatorii trei-patru ani, în jur de 5.000 de automate bancare (ATM) și peste 50.000 de comercianți care sa accepte la plata cardul bancar pentru a se putea vorbi de o funcționare buna a acestei pieței, considera Radu Obreja,

În Romania ar trebui sa existe, în urmatorii trei-patru ani, în jur de 5.000 de automate bancare (ATM) și peste 50.000 de comercianți care sa accepte la plata cardul bancar pentru a se putea vorbi de o funcționare buna a acestei pieței, considera Radu Obreja, vicepreședintele Visa International pentru Europa Centrala și de Est.

În prezent, pe piața romaneasca sunt în jur de 1.700 de bancomate operabile, iar numarul comercianților care accepta carduri la plata este de aproximativ 6.500.

„Potențialul pieței romanești este de 6-7 milioane de utilizatori de carduri. Cred ca daca pana la urma Guvernul se va implica, prin emiterea de legi sau alte acte legislative, pentru a stimula utilizarea cardului bancar aceasta cifra se va atinge fara probleme în urmatorii cațiva ani”, a mai menționat Obreja.

Potrivit unei inițiative guvernamentale, aflata deocamdata în stadiul de proiect, comercianții ar putea fi obligați în curand sa accepte plata bunurilor și serviciilor prin mijloace electronice (carduri de plata).

Masura va fi aplicata companiilor care îndeplinesc anumite condiții – de exemplu, un anumit nivel al cifrei de afaceri.

„Daca Guvernul va lua aceaste masuri vor avea tot sprijinul nostru, și aici ma refer la Visa ca instituție. Vom asista statului roman consultanța pentru implementarea cat mai corecta a unor astfel de masuri, de exemplu le vom da date despre cum a mers aceasta campanie în Coreea de Sud, În plus, prin campanii de marketing ne vom implica și noi în acest proiect care va fi destul de complex”, mai spune Obreja.

În prezent pe piața romaneasca sunt 15 banci care emit carduri , marea majoritate fiind de debit.

Ionela Nuța / Cristian HostiucZIARUL FINANACIAR

Tags: