Pielea fumătorilor îmbătrânește mai repede

De: Mihaela Enache / 01.11.2013, 14:00
Pielea fumătorilor îmbătrânește mai repede
Fumătorii sunt susceptibili să se aleagă cu pungi sub ochi și riduri în jurul acestora, cât și al buzelor, mai repede decât nefumătorii, potrivit unui nou studiu realizat pe gemeni indentici.

Cei care nu au știu ce geamăn a fumat a spus că fumătorul arată mai în vârstă în 57% din situații. Tiparul s-a păstrat în situația în care ambii gemeni au fost fumători, dar unul a fumat mai mulți ani decât celălalt.

„Fumatul te face să arăți bătrân. Și asta-i tot”, a declarat dr. Elizabeth Tanzi.

„Pe lângă cancerul pulmonar, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral, încă un motiv bun să renunți la fumat este că te face să arăți mult mai bătrân”, a mai delcarat ea.

Tanzi este dermatolog la Institutul din Washighton de chirurgie dermatologică cu laser și la George Washington University Medical Center.

Rezultatele se bazează pe fotografii standardizate a 79 de perechi de gemeni identici făcute la Twins Days Festival in Twinsburg, Ohio.

Gemenii aveau în jur de 40 de ani, în medie. Aproximativ trei sferturi dintre aceștia au fost femei.

45 de seturi de gemeni au inclus un fumător și un non-fumător. Fumătorii au aveau tendința de a avea mai multe riduri și semne de îmbătrânire pe față.