Pietre pentru campioni

Apropo.ro / 04.07.2002, 09:02
Pietre pentru campioni
Obositi, jucatorii brazilieni au anuntat ca nu mai continua sarbatoarea pe plaja Copacabana. Raspunsul fanilor: toate geamurile autocarului au fost sparte. Sarbatoare pentru brazilieni. "Penta" campionii mondiali au sosit acasa. 500.000 de oameni i-au întîmpinat în capitala federala Brasilia,

Obositi, jucatorii brazilieni au anuntat ca nu mai continua sarbatoarea pe plaja Copacabana. Raspunsul fanilor: toate geamurile autocarului au fost sparte.

Sarbatoare pentru brazilieni. „Penta” campionii mondiali au sosit acasa. 500.000 de oameni i-au întîmpinat în capitala federala Brasilia, peste un milion s-au aliniat pe strazi si plaje asteptîndu-i în Rio de Janeiro, la Sao Paulo, unde turul lua sfîrsit, alte zeci de mii îsi ocupasera locurile la Sambodrom. Dar eroii erau obositi. Calatorisera 25 de ore din Japonia, petrecusera alte zece ore la Brasilia, apoi au aterizat la Rio.

Urma un nou traseu, acum de 27 de kilometri, de la aeroportul Galeao pîna la incandescenta Copacabana, într-un „trio electrico”, un camion cu orchestra si portavoce. Dupa cinci ore au ajuns în dreptul plajei Botafogo. S-au oprit. Mai lipseau 10 kilometri, dar nu mai puteau.

Selectionerul Scolari a trecut la portavoce: „Ne cerem scuze. Sîntem terminati de oboseala. Trebuie sa plecam acasa”. Jucatorii au coborît de pe platforma improvizata pe camion si s-au urcat în omnibuzul federatiei. Suporterii, care stateau în soare de 12 ore, au reactionat violent. Au aruncat cu pietre, distrugînd geamurile autocarului. Cei 1.300 de politisti mobilizati au intervenit prompt, calmînd fanii turbulenti.

Revolta si la Sao Paulo. La ultima oprire mai erau 8 jucatori, cei din statul Paulista, printre care Cafu si Roberto Carlos. Restul disparusera. Ronaldo la Rio, Rivaldo la Mogi Mirim, Ronaldinho la Porto Alegre… La Sambodrom, doar o scurta vizita, cu o întîrziere de 6 ore. Alti suporteri suparati. „E lipsa de respect si consideratie. Am stat aici îndurînd frigul si foamea. E o rusine”, a protestat unul, iar altul s-a plîns: „Eu voiam sa-l vad pe Ronaldo”. Nu era.

Incidente la fiesta

Isteria braziliana a lasat urme adînci. În capitala Brasilia, nu mai putin de 60 de persoane, în special femei, au ajuns la spital, din cauza insolatiei, politistii apelînd chiar la furtune cu apa pentru a-i racori pe fani. În acest timp, la Rio, în jurul camionului ce purta „nationala” nu s-a format un cordon oameni de ordine, aparînd o serie de accidente. De asemenea, profitînd de neatentia politiei, bande de hoti au vandalizat mai multe magazine pe „avenida Brasil”, foarte aproape de cartierul „Noua Olanda”. Au fost trimise trupele speciale ale politiei, mai multi suspecti fiind arestati.

Bagaje puricate

La aterizarea uriasului Boeing 767 pe aeroportul din Brasilia, 30 de agenti ai Fiscului au inspectat bagajele jucatorilor si ale celorlalti membri ai delegatiei. Un procedeu obisnuit în Brazilia, dar privit de aceasta data cu malitiozitate de presa locala, care a cerut sa nu se uite ca e vorba totusi de campionii mondiali. Însa în 1994, în bagajele internationalilor, care tocmai cucerisera titlul mondial la competitia din SUA, s-au descoperit multe obiecte de contrabanda, ceea ce nu a mai fost cazul acum. Procedura s-a derulat asa cum era programata.

Decorati de presedinte

Presedintele tarii, Fernando Henrique Cardoso, i-a decorat pe campionii mondiali chiar pe esplanada din fata palatului prezidential din Planalto. El le-a acordat „Ordinul National de Merit”. Nu au primit decoratii si parintii internationalilor, dar acestia, recunoscuti de suporteri, au fost pur si simplu sufocati. „Deja am pierdut numarul autografelor pe care le-am dat si ma doare mîna. Sînt emotionat, îi multumesc fiului meu”, a declarat Nelio, tatal lui Ronaldo.

Sursa: www.prosport.ro