Piratii din … Suedia

Apropo.ro / 08.09.2006, 12:34
Piratii din ... Suedia
Cand ati vazut ultimul film? La cinematograf! Da, nici eu nu mai stiu exact... dar ultimul film l-am vazut aseara si inca nu a avut premiera in Romania. Normal, l-am luat de pe net... Va sunt cunoscute randurile de mai sus? Eh, cei care ne "pun filmele pe net" promit sa nu se dea batuti de


Cand ati vazut ultimul film? La cinematograf! Da, nici eu nu mai stiu exact… dar ultimul film l-am vazut aseara si inca nu a avut premiera in Romania. Normal, l-am luat de pe net…

Va sunt cunoscute randurile de mai sus? Eh, cei care ne „pun filmele pe net” promit sa nu se dea batuti de legile privind drepturilor de autor … cel putin cei din Suedia.

PirateBay a trecut de mult de simplu website – e un simbol national pentru Suedia ce ofera printr-un sistem numit BitTorrent, filme gratis si nu tocmai legal. Pentru a putea downloada nu e nevoie de nici un fel de inregistrare, nu user, nu parola, nu nimic. Doar intri, dai click, filmul se downloadeaza si „vizionare palcuta”.

De aceea, in urma unor mari eforturi (deoarece legislatia este foarte slaba in Suedia in domeniul protectiei drepturilor de autor), la sfarsitul lunii mai, politia a obtinut un mandat de perchezitie la adresa unde site-ul isi avea serverele. Doi dintre cei trei administratori au fost arestati si trei dube cu serverele PirateBay confiscate.

Asociatia producatorilor de filme din America (APFA) a trimis imediat un comunicat de presa prin care anunta cu surle si trambitze o mare victorie: „Actiunile ce au avut loc astazi in Suedia sunt menite sa atraga atentia tuturor piratilor din toata lumea ca nu exista adapost pentru cei care incalca legea copyright-ului” a declarat presedintele APFA, Dan Glickman.

Raspunsul celor trei pirati – Peter (28 de ani); Fredrik Neij – 28 de ani si Gottfrid Svartholm – 21 de ani – era deja pregatit.

Pe cand colegii lui erau in arest, Peter impreuna cu voluntari de pe tot globul au pus la cale repornirea site-ului intr-o discutie pe IRC. Au reconstruit mare parte a informatiilor de pe serverele „furate” de autoritati si, in trei zile, PirateBay a aparut din nou pe Internet, gazduit fiind de aceasta data in Olanda.

Site-ul, repus in functiune, a avut cateva erori, dar invierea lui a fost remarcabila prin simplul fapt ca acest lucru nu se mai intamplase pana atunci – daca APFA pica un site, picat ramanea. Replica trimisa de pirati catre acestia si catre Asociatia producatorilor de film din Suedia (APFS) a fost „hey.mpaa.and.apb.bite.my.shiny.metal.ass.thepiratebay.org ”

Acum, site-ul a fost mutat din nou in Suedia si au un departament nou care inscriptioneaza si vind tricouri cu sigla site-ului. Comenzile sunt mai mari decat asteptarile deoarece cei 4 angajati full time nu fac fata fiind in urma cu aproximativ 2000 de produse. Si cu toate astea, se pare ca se extind in continuare – in pagina care primeste comenzi acum apare un nou anunt – „Now shipping to the White House” (Acum livram si la Casa Alba) :))

Refacut in totalitate, PirateBay are un sistem de securitate ce pare imposibil de spart si, in cazul in care, printr-o minune, acest lucru se va intampla, copiile site-ului aflate in alte locatii vor porni in cateva minute.

Cu toate acestea, unul din membrii fondatori ai site-ului – Fredrik Neij a spus ca orice alt raid este binevenit: „Chiar vreau sa traiesc satisfactia de a fi > trei minute si apoi iar >”.

Andreea Iancu