Pirelli recruteaza muncitori romani din Italia

Apropo.ro / 21.12.2007, 09:26
Pirelli recruteaza muncitori romani din Italia
Pirelli va recruta in 2008 muncitori romani calificati din Italia pentru fabricile din Romania.

Pirelli va recruta in 2008 muncitori romani calificati din Italia pentru fabricile din Romania, in cadrul unui proiect realizat de Ministerul Muncii in colaborare cu Ministerul de Externe si Ministerul de Interne.

"Deficitul de pe piata fortei de munca din Romania determina companiile sa recruteze romani din strainatate, in special de pe piata din Italia, contribuind la atragerea muncitorilor plecati in strainatate pe piata locala, inca inainte ca Guvernul sa faca ceva in privinta asta. Pirelli este una din companiile care va aduce oameni din Italia pentru fabricile din Romania", precizeaza Paul Pacuraru, ministrul muncii.

Potrivit directorului executiv al Pirelli, Enrico Malerba, compania va recruta anul viitor pentru piata locala circa 1.500 de persoane. Dintre cei 500 de muncitori romani calificati care vor fi angajati la Pirelli in 2008, o parte ar putea proveni de pe piata italiana.

"Suntem in favoarea initiativei de recrutare de romani din Italia. In prezent suntem in faza de evaluare a pietei italiene si a posibilitatii de recrutare de acolo. Cautam in special muncitori cu calificare, nu putem insa preciza cati dintre cei 500 de muncitori calificati care vor fi angajati anul viitor la Pirelli vor proveni de pe piata din Italia", afirma Malerba.

El sustine ca salariile oferite de companie muncitorilor calificati nu sunt cu mult mai mici decat cele pe care le-ar primi acestia in companiile din Italia. Malerba nu a dat exemplu de salarii. Muncitorii romani castiga in medie 300-400 de euro net pe luna, pe cand un italian are circa 800-900 de euro.

Pacuraru este de acord ca salariile de aici vor fi mult mai mici decat cele pe care le-ar fi primit pe piata italiana. "Desi Ministerul Muncii va propune Guvernului acordarea de facilitati fiscale pentru companiile din tara care angajeaza muncitori romani din Italia, ramane totusi o problema esentiala, salariul, care va fi poate de 2-3 ori mai mic decat acela pe care muncitorii l-ar fi primit pe piata italiana", a adaugat Pacuraru. Ministrul a mai precizat ca interes pentru acest proiect au aratat si investitorii italieni din Timisoara.

Pirelli este cel mai mare investitor strain care activeaza in Slatina. Investitiile de pana acum realizate pe piata locala insumeaza 235 mil. euro directionate catre cele trei fabrici locale.

Â