Piturca se ia de Becali

Apropo.ro / 21.11.2001, 23:31
Piturca se ia de Becali
Fotbal intern: "Calauze pentru Europa" Fotbal extern: "Nasul" englezilor Alte sporturi: Gyongyossy nu vrea alta federatie Victor Piturca vorbeste despre necalificarea "nationalei" la Campionatul Mondial, despre viitorul fotbalului românesc si despre placerea de a


Fotbal intern: „Calauze pentru Europa”

Fotbal extern: „Nasul” englezilor

Alte sporturi: Gyongyossy nu vrea alta federatie



Victor Piturca vorbeste despre necalificarea „nationalei” la Campionatul Mondial, despre viitorul fotbalului românesc si despre placerea de a lupta împotriva impresarului Ioan Becali

Faptul ca în ’99 a fost demis de la echipa nationala dupa declaratii aspre, care i-au deranjat pe capii FRF si pe jucatorii reprezentativi, l-a facut pe Victor Piturca sa fie mult mai retinut în dialogurile cu presa. Acum încearca sa evite orice vorba ce l-ar putea pune în conflict deschis cu oamenii din fotbal.

Analizeaza atent esecul reprezentativei conduse de Hagi, dar nu-l critica pe acesta. Aminteste neadevarurile spuse de Lucescu, dar îl considera cel mai bun antrenor român al momentului.

Puncteaza ca Mircea Sandu a gresit cînd l-a dat afara de la „nationala”, dar crede ca o îndepartare a acestuia din fruntea FRF ar însemna prabusirea fotbalului. Singurul om pe care Piturca nu-l menajeaza e Ioan Becali, fostul sau prieten si cel mai înversunat adversar din prezent.

„S-a vazut ca sîntem mai buni”

Domnule Piturca, înaintea „barajului” cu Slovenia v-ati gîndit ca putem pierde calificarea la Mondiale?
Am trait toata viata în fotbal si sînt constient ca se poate întîmpla orice. Am crezut în calificare, pentru ca era o diferenta clara de valoare, însa eram si circumspect, stiam ca Slovenia nu pierduse nici un meci în preliminarii, un lucru care spunea multe. Bine, dupa prima repriza a meciului tur, de la Ljubljana, nici nu-mi trecea prin gînd ca vom rata Mondialul, s-a vazut ca sîntem mai buni. Si nesansa a contat, mai ales acolo, pentru ca în retur am facut un joc mult mai slab. Dar si la Bucuresti slovenii au reusit tot cu sansa sa nu piarda.

Ce impresie v-a facut Katanec si felul în care a gîndit meciurile?
O data ce a reusit sa califice Slovenia si la Europenele din 2000, e clar ca e un antrenor mare. N-are multe alternative, cunoaste materia prima pe care o are la dispozitie si ce joc poate sa practice cu fotbalistii lui. Joaca foarte bine ceea ce stie, pentru ca niciodata Slovenia nu va putea evolua ofensiv, n-are cum. A dovedit ca e un antrenor mare cu atît mai mult cu cît a reusit sa treaca acum de România, desi n-a avut în lot cei mai buni jucatori ai lui.

L-ar fi sfatuit pe Hagi

Dar Hagi ce impresie v-a facut?
Un antrenor e gasit tot timpul vinovat, dar nu vreau sa-l judec pe Hagi, e coleg de breasla cu mine. Si eu gresesc de multe ori si nu mi-ar conveni sa vina altcineva sa-mi dea lectii. Eu nu sînt Cornel Dinu, care, dupa meciul Dinamo – Steaua de acum doua saptamîni, ne învata pe noi cum e cu sistemul 4-4-2. Nu vreau sa vorbesc despre tactica lui Hagi pentru a nu se crede ca am ceva cu el. Oricum, nu poate spune nimeni ca el nu e profesionist.

Ati discutat ceva cu el înaintea acestor partide?
Nu, n-am vorbit nimic.

Dar daca v-ar fi cerut un sfat, i l-ati fi dat?
Da, sigur ca da.

Ce jucator ati fi convocat în plus fata de Hagi?
Nici aici nu pot spune mare lucru. E usor sa vorbim la finalul unui meci, toti sîntem destepti si spunem ca trebuia sa joace X si nu Y. El a studiat adversarul în amanunt, a urmarit jucatorii, era singurul care stia ce îi trebuie.

Daca ati fi fost antrenor, ati fi jucat cu Stelea la Ljubljana?
V-am spus, Hagi stia cel mai bine, i-a vazut la antrenamente, i-a urmarit atent. Cert e ca Lobont era într-o forma extraordinara si eu sînt de principiul ca trebuie sa joace cel care e mai valoros la ora meciului.

„Orice as spune s-ar interpreta”

În caz ca nu erati demis, credeti ca ati fi reusit calificarea la Mondiale dupa baraj?
Cum as putea spune ca da? Poate nu ajungeam nici la baraj sau poate ma calificam direct, cine poate sti? Totusi, parerea mea este ca am pierdut prea usor, mult prea usor meciurile cu Italia. Parca ne-am predat.

Dar v-ati fi dat demisia în locul lui Hagi?
Nu stiu, nu pot sa ma pun în pielea lui. Se stie ca eu am fost îndepartat dupa un conflict cu el si orice as spune s-ar interpreta. Însa nu stiu ce ar fi facut Federatia daca eram eu în locul lui. Se mai astepta sa-mi dau demisia sau eram dat afara din prima?

E bine ca a fost reconfirmat în functie?
Nu pot spune acum, vor decide timpul si, mai ales, rezultatele.

„Cine sîntem noi fata de Elvetia?”

Dupa aceasta necalificare va urma un recul generalizat al fotbalului românesc?
Recul exista de mai multi ani. Nu mai contam în cupele europene de doua-trei sezoane, iar cu acest esec al „nationalei” parca fotbalul nostru s-a dus si mai înapoi. Dar viata merge înainte, n-avem timp sa ne lamentam. Asta e, în toate tarile cu fotbal dezvoltat exista perioade de declin. Uitati-va la Germania, se califica din ce în ce mai greu la turneele finale, iar acolo are prestatii slabe.

Cum poate fi stopat acest recul?
Asta e treaba oamenilor care conduc fotbalul, nu a mea. Eu cred ca totul începe de jos, de la nivelul de crestere al copiilor si juniorilor. Nu i se da importanta care trebuie, nu sînt resurse financiare si nici interes. Fotbalul românesc, mai ales cel intern, va continua sa se înfunde, pentru ca jucatorii tineri nici nu scot bine capul si sînt vînduti în strainatate.

Asta înseamna ca vom regresa în continuare si la capitolul valoare.
E, sa nu se mai faca atîta tam-tam pe valoarea echipelor românesti. Cine sîntem noi fata de Elvetia, de exemplu? Sîntem mai valorosi, mai bogati decît ei? Toata lumea a sarit în sus cînd Steaua a fost eliminata de St. Gall în Cupa UEFA, dar se uita ca adversarii nostri aveau în lot 7-8 straini. Chiar sîntem noi ca italienii si elvetienii ca albanezii?

Îl lauda pe Nasu’

Solutia revigorarii poate fi înlocuirea celor are conduc acum fotbalul?
Urmaresc si eu emisiunile TV si vad ca i se imputa foarte multe lui Mircea Sandu. Nici eu n-aveam o impresie foarte buna înainte de a lucra cu el si apoi mi-am dat seama ca n-are nici pe departe vina care i se atribuie. Desi el m-a demis de la „nationala” si a fost principalul vinovat pentru acest lucru, eu spun ca a reusit foarte multe de cînd e presedintele Federatiei. Nu poate fi schimbat acum, altfel s-ar prabusi fotbalul românesc.

În ce relatii ati ramas cu el?
În relatii normale. Ce a fost a trecut, asta e viata. Antrenorii trebuie sa fie mereu pregatiti pentru astfel de lovituri.

Care credeti ca este cel mai bun antrenor român în acest moment?
Daca ne luam dupa rezultatele din ultimii ani, Mircea Lucescu e cel mai bun. A reusit sa intre cu Galatasaray si în Liga Campionilor, a luat Supercupa Europei. E un tennician excelent, foarte meticulos si inteligent. Pacat ca la toate emisiunile la care e invitat nu se poate abtine sa nu vorbeasca despre Steaua.

Nu poate întelege ca, înainte de Revolutie, Steaua era cu 5 clase peste Dinamo. Si m-a mai deranjat un lucru la Mircea Lucescu. Cînd eu eram în conflict cu Hagi si Gica Popescu, a spus ca antrenorii trebuie cîteodata sa fie umili în fata fotbalistilor. A luat apararea jucatorilor, desi stia ca n-are dreptate. A fost un gest urît.

Un lucru notoriu

Dupa plecarea lui Boloni ati negat ferm interesul pentru revenirea la „nationala”. Acum ati spus ca, daca Hagi n-ar mai fi antrenor, ati discuta posibilitatea. De ce aceasta shimbare?
N-a fost nici o schimbare. Mi-am spus punctul de vedere corect si cinstit.

Gigi Becali are vreun cuvînt de spus daca ati dori sa plecati de la Steaua?
Da, sigur ca are un cuvînt. E prietenul meu, a venit la Steaua datorita mie si daca ma roaga el sa nu plec, atunci nu plec. Nu se poate opune nimeni vointei mele, dar as ramîne daca Gigi insista.

Care credeti ca e rolul lui Giovanni Becali în fotbalul românesc?
El e impresar, îsi face meseria si lupta numai pentru el. E singurul om care nu investeste în fotbal, dar cîstiga. Mai multe trebuie sa spuneti voi, ziaristii, nu eu.

Ati simtit ca el nu doreste ca Steaua sa cîstige titlul?
Aaa, e un lucru notoriu, îl stie toata lumea. Sigur ca da, a fost un esec pentru el ca Steaua a iesit campioana. Dar mi-a placut sa lupt contra lui, si lui Gigi Becali i-a placut. Ne vom lupta în continuare, nu e nici o problema. Dar ce de ma mai întrebati chestia asta, doar voi ati scris în ziare ca Giovanni Becali a stimulat financiar adversarii Stelei. E clar, nu?
Sursa:www.prosport.ro