Placentografia, noua modă culinară promovată de vedete

De: Gabriela Voicu / 05.04.2012, 11:30
Placentografia, noua modă culinară promovată de vedete
January Jones și Tom Cruise au declarat ca sunt placentografi, adică au mâncat placentă umană.

Placentografia, moda mâncatului de placentă, a apărut în urmă cu câțiva ani în SUA și în scurt timp a câștigat din ce în ce mai multe adepte în rândul lăuzelor.

Mai multe vedete americane, între care Tom Cruise și January Jones, actrița din „Mad Men”, s-au declarat practicanți ai planectofagiei și au promovat-o în presă ca pe ceva benefic pentru sănătate.

Consumatorii de placentă susțin că aceasta ajută la reglarea hormonilor, la combaterea depresiei postnatale, la sporirea producției de lapte matern, la tonifierea uterină și la recâștigarea unor substanțe nutritive care se pierd în timpul sarcinii.

Tom Cruise

January Jones spune că placenta posedă proprietăți hidratante și este plină de vitamine. La început ea a ezitat sa o consume, dar apoi s-a gândit că oamenii sunt singurele mamifere care nu o mănâncă la naștere. Beneficiile consumului de placentă nu au fost deocamdată dovedite științific.

Pe internet au apărut deja rețete pentru gătirea placentei. Se recomandă prăjirea în ulei sau fierberea, deși, susțin ziariștii americani, au fost multe cazuri în care mamele cu „stomacul tare” și-au mâncat placenta crudă, cu garnitură de piure de cartofi. O altă rețetă destul de populară presupune ținerea placentei în vapori fierbinți de apă cu lămâie, până capătă aspect de carne fiartă. Apoi se consumă cu sos de ardei iute și ghimbir.