… placeri vinovate

Apropo.ro / 18.01.2005, 16:02
... placeri vinovate
Când ies institutele de sondaj în strada sa ne întrebe ce ne place, ce nu ne place, spunem cu mâna pe inima și cu mutre de sfinți mediatici: avem încredere în armata și biserica și nu ne plac violența și sexul în exces. A! Și, era sa uit: ne


Când ies institutele de sondaj în strada sa ne întrebe ce ne place, ce nu ne place, spunem cu mâna pe inima și cu mutre de sfinți mediatici: avem încredere în armata și biserica și nu ne plac violența și sexul în exces. A! Și, era sa uit: ne omorâm toți dupa documentare și reportaje de pe Discovery sau National Geographic. Și, înca ceva: vrem mai multa cultura! Ce Dumnezeu, i-atât de greu?! (Avem un canal întreg dedicat culturii, la care privesc, în medie, doar câteva mii de români).

Așa ca astfel de sondaje sunt facute mai mult ca sa ne hlizim fața în fața cu propria noastra ipocrizie. În preferințele noastre apar foarte rar emisiunile cu audiențe zdrobitoare. Așa ca voi încerca sa fac o lista cu „placerile mele vinovate” (se înțelege ca le aștept, pe mail, pe-ale voastre).

„Din dragoste” – ei da! Ma uit la doctor love Mircea „BRE” Radu, cel frumos geluit, de câte ori am ocazia. Nu ma mai satur de cazuri amoroase desprinse din inimile molcome (moldovenii) sau zbuciumate (oltenii) sau imprevizibile (ardelenii).

„Stele verzi” – „Vai, ce show idiot!”, striga „oamenii fini”. Vai, eu personal am vazut toate bataliile! Ce tare: sa speculezi dorința de a se vedea cu orice preț pe sticla a vedetuțelor noastre… Nimic nu ne razbuna mai mult decât niște pumni în plin în fața pop-ului de pe la noi.

Știrile. Lumea urla: nu mai dați accidente, batai, incendii etc. Numai ca, nu de puține ori, ne-am surprins, în timp ce faceam harcea-parcea știrile alaturi de alți prieteni „cu pretenții”, ca le sorbisem cu nesaț pe toate. Nu ne plac, dar știm accidentele pe de rost. Deh, natura umana!

Maneliștii. Nu-mi place muzica lor, dar îmi place de ei. Sunt un fel de „gangsteri” bucureșteni. N-au nici o treaba… Nu sunt timizi, sunt șmecheri, sunt politicoși. Sunt „baieți buni” dâmbovițeni. Și când un prieten mafiot le intra la închisoare se duc și-i duc pachete (a se vedea Vali Vijelie și Camatarii). Enervant, dar ies știri mișto!

Chivu în ghips și Mutu dependent. Nu ma mai satur de știri cu ei. Sunt fenomenali. Unu merge în cârje, celalalt e la dezintoxicare, am și uitat de când nu i-am mai vazut pe teren. Și, totuși, lumea vorbește despre ei ca și cum ar fi golgheteri. Nu e haios?

Placerile vinovate – cam astea ar fi. În rest, ca voi toți, iubesc cultura, documentarele și nu mai suport atâta sex și violența…

Costi Rogozanu ([email protected])

Tags: