Plaja cu program pe litoralul românesc, din 2007, ca in Bulgaria

Apropo.ro / 19.12.2006, 10:35
Plaja cu program pe litoralul românesc, din 2007, ca in Bulgaria
Administratia Nationala "Apele Române" (ANAR) va propune ca vara vitoare turistii de pe litoral sa aiba acces pe plaja doar în anumite intervale orare, restul timpului urmând sa fie alocat curateniei si întretinerii plajelor. Seful Directiei Apelor


Administratia Nationala „Apele Române” (ANAR) va propune ca vara vitoare turistii de pe litoral sa aiba acces pe plaja doar în anumite intervale orare, restul timpului urmând sa fie alocat curateniei si întretinerii plajelor.

Seful Directiei Apelor Dobrogea Litoral, Ionel Manafu, a declarat, luni, în conferinta de presa în care a fost prezentat bilantul pe 2006 al activitatii ANAR, ca initiativa copiaza modelul bulgaresc, dar si altele, europene si nu numai.

„Vrem sa introducem un program de utilizare a plajelor de catre turisti, care va fi însa unul foarte elastic, si care speram sa ne permita sa ne ocupam mai bine de întretinerea si curatenia suprafetelor de plaja pe care le gestionam, dar si a celor aflate în administrarea diverselor firme ce au câstigat acest drept. Speram ca astfel vom avea si noi plaje mai curate în vara lui 2007”, a spus Manafu.

Acesta a refuzat sa dea detalii despre eventualul interval orar în care turistilor le va fi interzis accesul pe nisip, spunând ca acest aspect nu a fost înca stabilit.

„Cert este ca avem nevoie si de o ora de lumina naturala pentru curatenie si alte lucrari de mentinere a plajelor”, a mai spus Manafu.

Pe lânga aceasta initiativa, directorul DADL a mai spus ca în anul 2007 va demara un amplu program de reabilitare a tuturor plajelor de pe litoralul românesc, afectate în ultimii ani de eroziuni de intensitate extrema.

„Avem zone unde, anual, dispare peste un metru si jumatate din latimea plajelor din cauza eroziunii. Astfel am putea ajunge ca, peste 15 ani, daca nu intervenim acum, sa evocam cu emotie vremurile în care litoralul românesc avea plaje. Am demarat un studiu pentru a vedea ce este de facut si cum anume trebuie intervenit si, în 2007, începem sa adunam bani pentru a începe efectiv lucrarile. Avem nevoie de 800 de milioane de euro iar lucrarile se vor desfasura unitar, pe întreg litoralul, în urmatorii trei-patru ani, încercând sa evitam sa lucram în perioada de vara, pentru a nu da peste cap turismul”, a declarat Madalin Mihailovici, directorul ANAR.

Acesta a mai spus ca banii vor veni de la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), de la Guvern, dar si din surse externe, cel mai probabil din fonduri europene.

„În acest moment pot spune ca institutia noastra este capabila sa faca proiecte cu care sa acceseze fondurile europene ce ar urma sa ne fie destinate”, a mai spus Mihailovici.

Mediafax