Plajele australiene, închise de prezența unui rechin uriaș

De: Marian Andrei / 16.04.2014, 17:30
Plajele australiene, închise de prezența unui rechin uriaș
Un rechin Marele Alb cu lungimea de 5 metri și greutatea de 1,6 tone a fost detectat în apropierea coastei de sud-vest a Australiei, determinând închiderea plajelor.

Rechinul, o femelă numită de specialiși „Joan the Shark”, este cel mai mare exemplar monitorizat electronic de către specialiștii australieni.

Dispozitivul de monitorizare a fost montat săptămâna trecută în același loc, unde Joan se pare că revine peridic.

Procedura de montare a dispozitivului de monitorizare este simplă, chiar dacă foarte periculoasă. Rechinul este întors „pe spate”, poziție care îi induce o stare numită de specialiști „imobilitate tonică”.

Joan the Shark, în timpul procedurii de montare a sistemului de monitorizare

„Dintr-un anumit punct de vedere, se poate spune că rechinul «adoarme», ceea ce permite specialiștilor noștri să îi instaleze dispozitivul de monitorizare făcând o mică incizie. După ce procedura este terminată, rechinul este întors «pe burtă» și își revine aproape instantaneu”, a spus Mark Kleeman, de la Departamentul australian al Pescuitului.

Kleeman a arătat că semnalele emise de dispozitivul de monitorizare au fost recepționate de două ori în șapte ore la o distanță periculos de mică de plajele din zonă. În afară de Joan, mai multe grupuri non-profit au semnalat că au detectat vizual prezența altor rechini, cu lungimi de 3-3,5 metri în zonă.

Se pare că rechinii sunt atrași în acel loc de carcasa unei balene care a murit din cauze naturale.