Planul secret al UE pentru oprirea mașinilor de la distanță

De: Marian Andrei / 31.01.2014, 17:00
Planul secret al UE pentru oprirea mașinilor de la distanță
Statewatch, un organism de monitorizare a puterilor polițienești și a supravegherii populației de către state și-a exprimat recent îngrijorarea asupra unui plan secret al Uniunii Europene de a potea opri de la distanță automobilele, arătând că acest lucru reprezintă o încălcare a drepturilor cetățenești.

Potrivit Statewatch, Unienea Europeană lucrează în secret la un dispozitiv care, montat pe automobile, va permite poliției să oprească „remote”, de la calculatoarele situate în camerele de control al traficului, motorul oricărei mașini.

Horoscop 2014 – Vezi ce prevăd astrele pentru zodia ta în 2014!

Documente confidențiale de la întâlnirile înalților polițiști ai UE, care ar fi intrat în posesia Statewatch, arată că aceștia au discutat despre sistemul „remote stopping vehicles” ca parte a unor măsuri mai largi de sporire a supravegherii și urmăririi vehiculelor.

Potrivit acestor documente, montarea pe mașini a unui astfel de dispozitiv, care „taie” alimentarea cu carburant și energie electrică a motorului, ar trebui să devină un standard al industriei până la sfârșitul deceniului.

Potrivit oficialilor europeni, acest dispozitiv are ca principal scop evitarea urmăririlor în viteză și este o alternativă la modalitatea actuală de oprire a mașinilor prin „înțeparea” pneurilor.

Deși nu contestă aportul adus de acest dispozitiv în lupta contra infractorilor, David Davis de la Haltemprice and Howden, întreabă: „Care va fi responsabilitatea statului atunci când, mergând cu viteza legală pe autostradă și având un camion de mare tonaj în spate, cineva îți oprește din greșeală motorul?”

Tot el arată că autoritățile trebuie să renunțe la acest „Big Brother” și să realizeze că „tehnologia nu este o formă de magie, ci poate da greș, iar greșelile sunt dureroase„.