Plata salariilor pe card, o afacere de 25 milioane de euro

De: Marian Andrei / 22.07.2009, 11:56
Plata salariilor pe card, o afacere de 25 milioane de euro
Prin declararea neconstitutionalitatii platii obligatorii pe card a veniturilor, bancile pot pierde 25 milioane de euro pe an

Declararea de catre instanta suprema a platii obligatorii pe card a salariilor bugetarilor drept neconstitutionala ar putea aduce bancilor o pierdere de aproximativ 25 milioane de euro pe an.

Aceasta este suma pe care ar putea-o castiga bancile din cele doua comisioane percepute (de retragere – 0.2% si de administrare a cardului – 14 lei/an) celor 1.4 milioane de bugetari. Bineinteles ca pierderile nu se vor ridica la aceasta suma, pentru ca nu toti bugetarii incaseaza drepturile banesti pe card si nu toti cei care au carduri vor renunta la ele.

Pe de alta parte, bancile fac tot posibilul pentru a creste numarul de carduri, prin tot felul de oferte promotionale.

Vicepresedintele Aliantei Nationale a Sindicatelor Bugetarilor – SED LEX,  Razvan Bordeianu, respinge ideea unei "constrangeri" din partea angajatorului in alegerea unei anumite banci care sa vireze banii pentru o institutie, relatia fiind una comerciala intre clientul bugetar si banca. Mai mult, angajatul are libertatea de a alege forma sub care primeste salariul, spune reprezentantul SED LEX: cash sau prin intermediul cardului.

Citeste mai mult despre valoarea castigurilor bancilor din comisioanele administrarii cardurilor de salarii ale bugetarilor, pe gandul.info.

Â